BYGG

Dette blir verdens lengste bru

Modellbilde av den planlagte Qatar-Bahrain Causeway - eller Vennskapsbrua.
Modellbilde av den planlagte Qatar-Bahrain Causeway - eller Vennskapsbrua.Bilde: Arabianbusiness.com

Prosjektet har versert i ulike variantert og under ulike navn i omtrent sju år, før de endelige byggekontraktene verdt omtrent 3 milliarder dollar ble undertegnet en drøy uke tilbake.

Stiftelsen Qatar-Bahrain Causeway ga til slutt gigantoppdraget til statseide og oljetunge Qatari Diar og en internasjonal sammenslutning av aktører, ledet av Paris-baserte Vinci Construction Grand Projects.

Danske designere

Sammen med Middle East Dredging Company skal altså Vinci og deres partnere, tyske Hochtief og libanesiske CCC, sørge for at reisetiden mellom Qatar og Bahrain kortes ned fra fem timer til 30 minutter.

Ifølge bladet Ingeniøren er danske Cowi dessuten tungt inne på designsiden i prosjektet.

- Kravet er at brua skal holde i 120 år, så vi må virkelig arbeide hardt med betongen. Klimaet rundt brua er krevende. Det er veldig salt, og en ekstrem varme som kan komme opp i over 50 grader. Det betyr at nedbrytningsprosessen akselererer voldsomt, sier Cowis prosjektleder Erik Yding Andersen.

Nabokrangel

Planene om gigantbrua, som lokalt også går under navnet Vennskapsbrua, nådde først offentlighetens lys i 2001 - paradoksalt nok i en periode da de to statene var på randen av krig om herredømmet over Hawar-øygruppen utenfor kysten av Qatar.

Prosjektet veltet på grunn av manglende finansiering i 2002, men kom tilbake på fote da Qatar-Bahrain Causeway Foundation ble stiftet.

Byggverket skal etter planen være ferdigstilt i 2013. Selve byggearbeidet vil først ta til etter et forstudium på om lag ni måneder.

Kan bli større

Prosjektet skal utformes med tanke på ytterligere utvidelse i framtida. Bahrain og Qatar vil gjerne være med på neste arabiske gigantprosjekt: en høyhastighetsforbindelse som i øyeblikket planlegges fra Kuwait og rundt hele Persiabukta.

12 000 biler skal kunne ferdes daglig mellom Bahrain og Qatar når brua står ferdig.

PS: Lake Pontchartrain Causeway i Lousiana, USA, regnes med sine til sammen 38,4 kilometer for å være verdens lengste bru i øyeblikket.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.