INDUSTRI

Det lysner for Ekornes

På tross av finanskrisa og en generell nedgang i møbelmarkedet har Ekornes har fått en god start på 2009.
På tross av finanskrisa og en generell nedgang i møbelmarkedet har Ekornes har fått en god start på 2009. Bilde: Jannicke Nilsen

Dermed er det noen strimer av sol i de mørke skyene som henger over møbelprodusenten på Sunnmøre og resten av samme bransje.

Året har begynt godt

Resultatet før skatt på 497 millioner kroner i 2008 er 11,9 prosent bedre enn året før. Resultatet kommer av en omsetning på 2.673,1 millioner kroner som er 99,5 millioner kroner mer enn i 2007.

Og selv om Ekornes for alvor merket lavkonjunkturen sette inn i november og desember, med 27 prosent lavere ordreinngang enn på samme tid året før, ser det bedre ut så langt i 2009.

Midt i finanskrisa kan selskapet faktisk notere seg for en god økning i ordreinngangen i januar: 273 millioner kroner i år, mot 247 millioner kroner i fjor.

Ordrereserven er riktignok mindre: 228 millioner kroner i år sammenlignet med 330 millioner kroner ved utgangen av januar i fjor.

Oppsigelser og bonus

Ekornesledelsen og -styret legger imidlertid ikke skjul på at de forventer at 2009 blir et tøft år.

– De generelle markedsforhold for møbler forventes å være betydelig svakere i en lengre tid framover, heter det i beretningen vedlagt det foreløpige regnskapet.

Foreløpig har dette ført til at Ekornes de siste to månedene har lagt ned sofafabrikken på Stranda. Der har de fleste blitt sagt opp. Også på de andre ekornesanleggene har folk mistet jobben eller blitt permittert.

For dem er det da en fattig trøst at resultatmarginen på 18,6 prosent utløser en bonus pålydende 54 prosent av en månedslønn.

Ekornes legger ned fabrikk

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.