OLJE OG GASS

Det internasjonale energibyrået:
Råoljen er over toppen

PEAK RÅOLJE: ¿ Ja, den globale produksjonen av råolje var på rundt 70 millioner fat per dag i 2006. Våre prisantagelser viser at vi ikke vil se det nivået igjen. Vi vil ha en platå-produksjon på 68-69 millioner fat per dag de neste 25 årene, sier IEAs sjeføkonom Fatih Birol til Teknisk Ukeblad.
PEAK RÅOLJE: ¿ Ja, den globale produksjonen av råolje var på rundt 70 millioner fat per dag i 2006. Våre prisantagelser viser at vi ikke vil se det nivået igjen. Vi vil ha en platå-produksjon på 68-69 millioner fat per dag de neste 25 årene, sier IEAs sjeføkonom Fatih Birol til Teknisk Ukeblad. Bilde: Kjetil Malkenes Hovland
Kjetil Malkenes Hovland
15. nov. 2010 - 14:19

Produksjonen av konvensjonell råolje vil aldri igjen nå det samme nivået som i 2006, på 70 millioner fat per dag.

Det spår det internasjonale energibyrået, IEA, i sitt New Policies-scenario i den årlige rapporten World Energy Outlook.

For å mette verdens behov til 2035 trengs det enorme mengder ukonvensjonell olje, som for eksempel kan komme fra kanadisk oljesand eller gass-til-olje.

Les også: Peak oil endrer globale maktforhold, sier tysk tenketank

IEA og Statoil legger fram World Energy Outlook 2010 den 15.11.10 på Det norske teatret.
RÅOLJEN FALLER: Produksjonen av råolje vil aldri igjen kommer over 70 millioner fat per dag som i 2006, spår IEAs sjeføkonom Fatih Birol. Kjetil Malkenes Hovland

Over middagshøyden

– Ja, den globale produksjonen av råolje var på rundt 70 millioner fat per dag i 2006. Våre prisantagelser viser at vi ikke vil se det nivået igjen. Vi vil ha en platå-produksjon på 68-69 millioner fat per dag de neste 25 årene, sier IEAs sjeføkonom Fatih Birol til Teknisk Ukeblad.

Les også: Peak oil er her allerede, ifølge Uppsala-universitetet

IEA setter sin lit til en enorm produksjonsvekst i noen svært få OPEC-land for å møte den økte etterspørselen i verden, som i særlig grad kommer fra Kina.

– Hoveddelen av veksten kommer i noen ytterst få OPEC-land. Saudi-Arabia, Irak og Iran er de viktigste. OPECs andel av global oljeproduksjon vil øke fra 40 prosent i dag til 52 prosent i 2035, et nivå vi bare har sett før det første prissjokket, sier Birol.

Les også: Oljetoppen kan skje før 2020, sier britiske forskere

IEA i fjor: Verden trenger ny oljeproduksjon tilsvarende fire Saudi-Arabia

– Ubehagelige nyheter

– Er det realistisk at Irak og Saudi-Arabia øker så mye?

– Saudi-Arabia produserer 12,5 og skal til 14,6 millioner fat per dag. Jeg tror de kan øke så mye. Vi forventer også en betydelig økning i Irak, som har stort potensial. Vi tror Irak kan passere Irans produksjon i 2015-2016. Men det er tre store problemer. Sikkerhet, infrastruktur og tilgang på vann til å få oljen ut av bakken. Løser vi de problemene, har Irak potensial til å gå til 7 millioner fat per dag, noe som er langt lavere enn det den irakiske regjeringen anslår, sier Birol.

Under foredraget på Statoils høstkonferanse i Oslo i dag sa Birol at det vil være «ubehagelige nyheter» for oljemarkedet dersom Irak ikke makter å øke sin produksjon så mye som IEA håper.

IEA - verdens oljeproduksjon til 2035 (kilde: World Energy Outlook 2010)
RÅOLJEN FALLER: Produksjonen av råolje vil aldri igjen kommer over 70 millioner fat per dag som i 2006, spår IEAs sjeføkonom Fatih Birol. IEA

Les også: Varsler hevder IEA ikke varsler om peak oil for å unngå panikk

Hodet i oljesanden

Ifølge IEAs New Policies-scenario vil verden kreve 96 millioner fat per dag i 2035. Det meste av økningen i verdens oljeproduksjon må komme fra ukonvensjonelle kilder som kanadisk oljesand, ifølge IEA. Også norske Statoil er på plass i Canada.

– Vi venter en økning fra oljesand og ukonvensjonell olje i Canada. Dette vil balansere oljemarkedet. Det er riktig å si at æraen med billig olje er over, og vi må alle forvente høyere priser som forbrukere, sier Birol.

Såkalt ukonvensjonell olje er likevel ikke fullt så ille som mange ønsker å framstille den, ifølge IEA.

Organisasjonens brønn-til-bruk-analyse sier at denne typen olje bare gir 5-15 prosent større CO2-utslipp enn konvensjonell olje. Bakgrunnen er at mesteparten av utslippene kommer ved bruk, som bilkjøring.

Les også:

Britiske storselskaper krever svar om peak oil

Britiske parlamentarikere vil ha rasjoneringssystem når peak oil kommer

Konsulentmiljøet rundt oljehistorikeren Daniel Yergin mener det er mer enn nok olje

Partiet De grønne: Den norske regjeringen skjønner ikke hva peak oil innebærer

I 2001 mente IEA det var olje i rikt monn, kanskje til å dekke etterspørselen helt til 2047

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.