NYETEKNOLOGIER

Det baller på seg i lettmetall

AKTIVITET: Konferansier Magnus Dehli Vigeland sørget for en aktiv presentering av Norlight-prosjektene.
AKTIVITET: Konferansier Magnus Dehli Vigeland sørget for en aktiv presentering av Norlight-prosjektene.Bilde: Mona Sprenger

Forskningsprosjektet Norlight - som ikke står for nordlys, men heller et lettere norsk metallmilj - har bygd en plattform for lettmetall.

– Vi har en unik prosjekt portefølje og har bygd opp nye forretningsområder som vil gi resultater i fremtiden, sa konsernsjef i SINTEF, Unni Steinsmo, som åpnet lettmetall-konferansen på Grand Hotell i Oslo 17. oktober.

En suksesshistorie

Selv om det var finale for Norlight, var det langt fra noe gravølstemning. Matematiker og konferansier Magnus Dehli Vigeland sjonglerte og presenterte det ene Norlight-prosjektet etter det andre.

Spennvidden er stor: Fra varmebehandling på atomnivå - til krasjtesting og design av superraske biler.

– Norlight er en suksesshistorie som vil fortsette. Vår visjon har vært å utvikle et internasjonalt ledende forsknings- og undervisningsmiljø som kan bidra til en betydelig verdiskaping i Norge, sa divisjonsdirektør i Forskningsrådet, Ragnhild Solheim, som viste til at Norge har klart å hevde seg internasjonalt.

Deltar internasjonalt

–Vi deltar nå i den europeiske plattformen for aluminium, sier Solheim.

Hun mener at de nå har et ledende miljø innen overflatevitenskap ved NTNU og Sintef.

- Vi har fått satt produkter ut i produksjon, og vi tror det vil komme enda flere nye løsninger fra disse kunnskapsmiljøene. Norlight viser hvor viktig det er å satse på de tradisjonelle materialene. Nå er det en felles oppgave å forme dette videre, fortsatte Solheim.

Resultater

Det totale budsjettet i det seksårige programmet har vært på 200 millioner kroner.

Prosjektene har vært gjennomført av NTNU og SINTEF og har blitt finansiert av Forskningsrådet og norsk industri. En bidragsyter har vært Hydro Aluminium:

– Norlight har vært et godt organisert og styrt prosjekt. Til tross for at det har vært mange prosjekter har vi klart å få resultater ut av det, mener direktør i Hydro Aluminium Extrusion, Mari Wilhelmsen.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.