NYHETER_BYGG

Det åpne sykehuset

Knut Strøm
12. des. 2005 - 08:00

Stortinget ga i 2003 klarsignal for nytt universitetssykehus i Akershus, og 18. desember for to år siden vedtok styret i Helse Øst at byggearbeidene skulle begynne i mars 2004.

Det nye sykehuset blir ikke et tradisjonelt institusjonsbygg. Utformingen er styrt av en sterk vilje til å sette pasienten i sentrum. Åpenhet, god arkitektur og kunstnerisk utsmykning bidrar til trygghet og stimulerende atmosfære.

25 prosent ferdig

– Hvordan har utbyggingen gått så langt?

– Vi er enda i en tidlig fase. Når vi kommer frem til nyttår, har vi levert ca. 25 prosent av fremdriften. Det er som planlagt. Først neste år får vi virkelig opp dampen, ved utgangen av året skal vi være ferdig med 60 prosent. Når vi kommer til utgangen av 2007, vil vi i store trekk være ferdig med byggingen, sier prosjektdirektør Bjørn Sund.

– Hva er de største utfordringene?

– Det har vært kontraheringene. Vi har inngått kontrakter i et byggemarked som er ganske varmt. Det har tidvis vært et problem å få nok interesse rundt anbudskonkurransene. Nå har vi inngått nesten samtlige kontrakter, men vi kunne tenkt oss bedre konkurranse, særlig på de kontraktene som er satt ut.

Høykonjunktur

Situasjonen skyldes først og fremst stor byggeaktivitet i Oslo og på Østlandsområdet. Det er høykonjunktur for entreprenørene. Det bygges mange boliger. – Bare i dette området bygges det tre til fire ganger så mange boliger som gjennomsnittet de siste fem til ti årene, hevder Sund.

– Hvordan er det å lede et så stort byggeoppdrag?

– Det er spennende og morsomt. Jeg har jo også gjort dette før, på Gardermoen og for Telenor. Dette er et lagarbeid hvor jeg er så heldig å ha med meg svært mange dyktige folk. Vi har en kjerne som både har vært med både i Telenor- og flyplassprosjektet.

Når alt står ferdig i 2008, får 340.000 mennesker fra Romerike og fra bydelene i Oslo Nord nytt sykehus. Helse Øst RHF eier og er byggherre for det nye sykehuset.



Avanserte logistikkløsninger

Sykehuset får effektive og moderne transportsystemer:

  • Automatiske, førerløse roboter (AGV) forsyner hele sykehuset med sengetøy, gasbind, latexhansker, kanyler og utallige andre artikler døgnet rundt. De 20 AGV-ene finner veien selv, tar heisen alene elle stopper når noen står i veien. Robotene kan transportere 500 kg, og har vist seg effektive i sykehus i Europa og USA
  • Sugeanlegget håndterer avfall og skittentøy – med nedkast i egne luker fra de enkelte avdelingene og suges gjennom store rør direkte til avfallssentral og vaskeri.
  • Rørpost gir rask distribusjon av medisiner, prøver og andre små pakker med vekt inntil fem kilo.


Det digitale sykehuset

Det meste av informasjonsbehandlingen blir digital. Informasjonen blir lett tilgjengelig når det er behov for den og der den skal brukes. De ansatte får større fleksibilitet ved at det kan benyttes bærbare datamaskiner og trådløst nettverk. På pasientterminalen kan pasienten selv søke i oppslagsverk om egen lidelse.

Leger og sykepleiere kan hente både journal og røntgenbilder opp ved pasientens seng når pasienten ønsker innsyn. Det blir både faste og trådløse telefoner og pasientene kan bruke egne mobiltelefoner. Sensitive opplysninger om pasientene blir samtidig forvaltet på en trygg og sikker måte.







Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.