DATATELE

Designpris for terrorvarsling

CATTS-systemet består av en datamaskin med radiokommunikasjon til et nettverk av flere sensorer.
CATTS-systemet består av en datamaskin med radiokommunikasjon til et nettverk av flere sensorer.Bilde: FFI

Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) fikk Merket for god design fra Norsk designråd sammen med produktdesignerne Halvor Krogstad Skrede og Christian Karlsson.

Hedersprisen for God Design gikk i år til Rottefella. Selskapet har utviklet en ny skibinding som kan komme til å revolusjonere telemarksporten, ifølge Norsk Deignråd.

Overvåker og varsler

FFI og de to designerne får utmerkelsen for systemet CATTS.

CATSS står for Chemical, Atomic and Toxic compound Surveillance System, og er i utgangspunktet utviklet for å beskytte militære og sivile installasjoner mot terroranslag med kjemiske eller radiologiske stridsmidler. Det kan også brukes til å overvåke og varsle om giftige kjemikalieutslipp, for eksempel i industrien.

Systemet står for automatisk overvåkning og varsling om utslipp, noe som gjør det mulig å oppdage faren tidlig. Samtidig gir det brukeren informasjon om hvordan trusselen sprer seg gjennom luften.

Bachelor-prosjekt

Designerne Halvor Krogstad Skrede og Christian Karlsson begynte å jobbe med CATSS høsten 2004. Da var de fortsatt studenter i produktdesign ved Høgskolen i Akershus (HiAk).

Det skjedde etter at FFI hadde bestemt seg for at noe måtte gjøres med CATSS for å gi det et utseende som var tilpasset fremtidige brukere, ikke forskere.

For å få et brukervennlig design som også var enkelt å produsere og vedlikeholde tok de kontakt med HiAk, og Karlsson og Krogstad Skrede fikk CATSS som sitt Bachelor-prosjekt.

- Funksjonalitet gir god estetikk

- Dette viser at design er mer enn bare utseende. Vi har lagt vekt på god funksjonalitet, og det gir også god estetikk, sier Halvor Krogstad Skrede i en pressemelding.

Norsk designråd, som deler ut prisen, har som oppgave å fremme bruk av design som et strategisk innovasjonsverktøy for å oppnå større konkurranseevne og lønnsomhet i norsk industri og næringsliv.

Merket for god design er en anerkjennelse for vellykket bruk av design som et verktøy for å skape innovative produkter og løsninger, og skal være et kvalitetsstempel til bruk i bedriftens markedsføring.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.