BYGG

Denne skolen er altfor trygg

ENDRES: Mæla skoles utseende har blitt svært forandret etter dette bildet ble tatt i april. Nå fjernes polykarbonatplatene. De skal erstattes med fasadeplater i stål.
ENDRES: Mæla skoles utseende har blitt svært forandret etter dette bildet ble tatt i april. Nå fjernes polykarbonatplatene. De skal erstattes med fasadeplater i stål. Bilde: Teknisk Ukeblad

Pir II Arkitektkontor kjenner ikke igjen sitt eget bygg etter at prosjektledelsen i Skien kommune har pålagt prosjekteringsgruppa å endre nærmest hele fasaden på Mæla ungdomsskole.

Cowi, som er engasjert av arkitekten for å ha ansvar for brannteknisk prosjektering, sier at endringene absolutt ikke kan begrunnes i manglende brannsikkerhet.

Tilbakeviser mangler

– De løsningene som nå er pålagt – og i ferd med å bli effektuert på byggeplassen – går betydelig lenger enn minimum brannsikkerhetsnivå som følger av Teknisk forskrift, sier seniorrådgiver innen brannsikkerhet i Cowi, Geir Jensen.

Han vil "sterkt tilbakevise" at det har manglet tiltak for at sikkerheten skulle bli forskriftsmessig, noe han mener andres uttalelser til Teknisk Ukeblad tidligere kan ha gitt inntrykk av.

Aldri et spørsmål

Vinterens omfattende feilleveranse av isolasjonsmateriale, og pålegg fra kommunen om løsninger som fikk store konsekvenser for arkitektens planer, estetikk og brannsikkerhet, har ført til at Cowi flere ganger har justert brannkonseptet.

– Dette har vi gjort slik at forskrifter, praktiske hensyn, estetikk og kostnader blir tilfredsstilt. Ikke på noe tidspunkt har det vært stilt spørsmål ved brannkonseptene i seg selv, sier Jensen.

En rekke tiltak

Cowi presiserer at verken de eller prosjekteringsgruppa har anbefalt utførelsen av yttervegger med omfattende feilleveranse av isolasjonsmaterialer.

Brannsikkerheten i bygget er løst ved dokumenterte fravik fra preaksepterte løsninger, noe som ifølge Cowi er vanlig i slike prosjekter.

– I gjeldende planer for både prosjekteringsgruppa og Cowi er det, i full forståelse med Skien kommune, innarbeidet tiltak som følge av feilleveransen av isolasjonsmateriale - i tillegg til ytterligere spesifikke tiltak pålagt av kommunen, sier Jensen.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.