IT

Denne dotten skal redde innendørsdekningen

Helt nytt radiokonsept.

Så enkelt: Når den lille basen til Ericssons nye Radio Dot er festet til veggen og forbundet til radioenheten med ethernetkabel kan man velge mobilfrekvens bare gjennom å klikke på en antenne som er tilpasset frekvensen.
Så enkelt: Når den lille basen til Ericssons nye Radio Dot er festet til veggen og forbundet til radioenheten med ethernetkabel kan man velge mobilfrekvens bare gjennom å klikke på en antenne som er tilpasset frekvensen. Bilde: DeGannes
27. sep. 2013 - 08:34

På tross av at Ericsson er verdens største produsent av utstyr til telekombransjen, har fremadstormende kinesiske selskaper som Huawei og ZTE suget til seg mye av rampelyset de siste årene.

Satser innendørs

Nå svarer svenskene ved å lansere en løsning på en av de store utfordringene til telebransjen; innendørsdekning.

I takt med at vi kaster ut fasttelefonen har mobilnettene tatt i bruk høyere frekvenser og de har enda dårligere inntrengingsegenskaper i hus. Spesielt lider mange bedrifter i bygg med mye glass og betong.

Ikke bare trenger brukerne god taledekning. Smarttelefoner, nettbrett og PC-er trenger høy datarate også.

Den svenske giganten har hentet kompetanseteam fra mange deler av selskapet for å bygge den nye innendørsløsningen som de tror kommer til å bli en liten revolusjon i telebransjen.

Les også: Moderne bygg dreper mobildekningen

Ericsson Radio Dot System

Radio Dot, eller radiopunktet, er en knøttliten sak ni cm i diameter og 300 gram, som skal gi god innendørsdekning.

Det er en billig og svært installeringsvennlig løsning som i praksis er en innendørs basestasjon. Ifølge Ericssons sjef for wifi og mobilnettverk, Stian Kildal, i en webkonferanse fra USA i går kveld, er dette svaret på det brukere og teleselskaper har slitt med i årevis.

I den lille smultringstore saken er det elektronikk i en bunnplate og en antenne som kobles til på toppen magnetisk.

Bunnplaten kan håndtere en rekke ulike frekvensbånd og det er antennen som festes på som bestemmer hvilke frekvensbånd som skal dekkes av systemet.

Via Ethernet

Dot-en, som Kildal kaller systemet, er ikke en komplett basestasjon. Det trengs også en radioenhet med forbindelse til teleoperatørens kjernenett.

En slik radioenhet kan drive åtte dotter som plasseres rundt om i en bygning via vanlig ethernet som gir både signal og strømforsyning til enhetene.

Dette er en veldig forenkling og en rimelig måte å skaffe folk god innendørsdekning i alt fra små til store bygninger, sier Kildal.

Han tror innendørsdekning på denne måten vil bli en attraktiv tilleggstjeneste for teleoperatørene som svært mange kunder vil sette stor pris på.

Les også: Nå skal mobiler med dårlige antenner avsløres

Selvintegrerende

Noe av hemmeligheten med Radio Dot er at systemet integrerer seg selv i operatørens nettverk. Det er en slags radioplanlegging på boks.

I en bygning med mange Radio Dot-enheter vil de virke sammen med de store antennene utendørs. Ericsson har designet systemet med tanke på skalerbarhet.

Trenger man å utvide dekningen eller legge til frekvensbånd er det en svært enkle sak å trekke en ethernetkabel og koble til en ekstra Radio Dot.

– Siden de er på innsiden av barrierene av glass og betong kan vi gi folk dekning selv om Radio Dot har svært lav signalstyrke. Den lave signalstyrken gjør at de interfererer lite med hverandre og det gir den tilleggseffekten at frekvensbåndet utnyttes mye mer effektivt, sier Kildal.

Ikke helt nytt

Det nye systemet Ericsson nå lanserer likner litt på det Alcatel Lucent lanserte for to år siden.

Men deres Light Radio, som også er basestasjoner i miniatyr, er først og fremst beregnet på å fortette dekningen utendørs med billige ethernetmatede knøttsmå basestasjoner.

Ericsson mener likevel at de lanserer noe helt nytt og har beskyttet konseptet med 14 patenter fra sin svært omfangsrike patentsamling.

Også WiFi

Dotten kommer i første omgang med støtte for mobilnettverk, men ifølge Kildal jobber de med en variant for WiFi også.

På spørsmål fra tu.no om hvorfor de gjør det når de aller fleste bedrifter for lengst er godt utstyrt wifi svarer han at dette kan bli en tilleggstjeneste for teleoperatørene.

I dag er wifi IT-avdelingens ansvar. Når teleoperatørene bruker Radio Dot til å tilby god innendørsdekning i alle mobilfrekvensene vil det være naturlig å ta med wifi i det samme tilbudet.

Les også:

Snart må alle basestasjoner kunne holde seks timer på batteri

Snart kan det bli slutt på telefonnummer

Tele2 vil bygge 1000 nye basestasjoner i året  

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.