ELBIL

Den neste Audi-modellen deler plattform med Porsche

Kommer om to år.

Audi skal lage sin første elektriske sportsbil, E-tron GT, fra 2020.
Audi skal lage sin første elektriske sportsbil, E-tron GT, fra 2020. Foto: Audi

Audi presenterte i går sitt årsresultat, og delte samtidig noen flere detaljer om den kommende elektriske SUV-en E-tron Quattro.

De lanserte også en ny konseptbil, kalt Audi E-tron GT. Dette er en firedørs sportsbil som skal komme i produksjon i 2020.

Bilen skal være den tredje elbilen i vanlig serieproduksjon fra Audi, og skal vises frem som konseptbil senere i år. E-tron GT skal bygges ved Audis fabrikk i Böllinger Höfe, som i dag bygger sportsbilen Audi R8.

Dette blir første elbilproduksjon for Audi i Tyskland. De andre Audi-elbilene produseres i Belgia.

Deler plattform med Porsche

Meningen er at E-Tron GT skal ta over som bilprodusentens sportsbilflaggskip, sa Audi-direktør Rupert Stadler under pressekonferansen i går. 

Autonews skriver at bilen skal bygges på Volkswagen-gruppens plattform kalt J1. Denne benyttes i dag av Porsche Mission E, som skal komme i salg neste år.

Prorotypen av Audi e-Tron Quattro ble offisielt presentert i Geneve.
Prorotypen av Audi e-Tron Quattro ble offisielt presentert i Geneve. Foto: Marius Valle

J1 utvikles videre til plattformen PPE (Premium Platform Electric) sammen med Audi, og det er trolig denne E-tron GT skal bygges på. Stadler har tidligere sagt til tyske Automobil-produktion.de at den første PPE-baserte bilen vil lanseres tidligst i 2020.

Fra før av har Bentley sagt at de vil utvikle en bil på J1-plattformen, som altså trolig betyr at den skal bygges på PPE.

Alle disse bilprodusentene er under Volkswagen-paraplyen, så det gir mening at de deler grunnlag.

Det er allerede kjent at Porsche utvikler en elbilplattform for superbiler, kalt SPE. Denne skal tas i bruk i 2025, og vil sannsynligvis brukes av flere i Volkswagen-konsernet, som for eksempel Lamborghini og Audi.

Storstilt elbilsatsing

Audi E-tron Sportback. Bilde: AUDI AG

Når det gjelder den kommende elbilen fra Audi, er det kjent at den skal utvikles av Audi Sport, og at den kommer sent i 2020. Det er samme gruppe internt i Audi som utvikler sportsbilen R8, og versjonen R8 V10 plus, som er den raskeste serieproduserte bilen fra Audi noen gang.

Utover dette er lite kjent om E-tron GT. Audi har i alle tilfeller kommet i gang med sin elbilsatsing, som foreløpig består av E-tron Quattro, og neste år E-tron Sportback.

Når de eventuelt kommer til å utvide med mer «folkelige» modeller er uvisst, men Volkswagen-konsernet har store elbilplaner de kommende årene. Frem mot 2022 skal de produsere elbiler på 16 av sine bilfabrikker.

Konsernet skal selge tre millioner elbiler i året innen 2025, meldte konsernsjef Matthias Müller nylig. 

  • Les flere saker om elbil.
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.