INDUSTRI

De leter verden over etter mer råvare til å lage batterier - og fant dette krateret

Sterkt økende behov.

Crater Lake i Oregon er et av områdene hvor litium kanskje kan utvinnes i framtiden.
Crater Lake i Oregon er et av områdene hvor litium kanskje kan utvinnes i framtiden. Bilde: Michael Howell
Av Jens Ramskov, Ing.dk
20. aug. 2017 - 16:55

Det økte behovet for litium til batteriproduksjon har fått forskere til å lete etter nye steder med utvinnbare forekomster av lettmetallet – og nå ser de nærmere på supervulkaner.

Australia og Chile står i dag til sammen for omkring tre firedeler av verdens totale produksjon på 35.000 tonn av det strategisk viktige metallet litium, ifølge data fra US Geological Survey.

De nye megafabrikkene for batteriproduksjon, som for tiden skyter opp, vil i de kommende årene øke etterspørselen markant.

Der er kartlagt reserver og ressurser i betydelig omfang i mange land, så verden står mer overfor et prisproblem enn et egentlig forsyningsproblem.

Men det økende behovet har fått forskere til å lete etter nye steder der konsentrasjonen av litium er høy.

Supervulkaner er interessante

I den forbindelsen har forskere fra Stanford University i California nå rettet blikket mot supervulkaner, med utbrudd som kan være opptil 10.000 ganger så kraftige som en normal vulkan.

De amerikanske forskerne har blant annet undersøkt Crater Lake i Oregon. Dette er et krater som oppsto etter at en supervulkan hadde utbrudd for 7500 år siden.

Artikkelen fortsetter under bildet.

<span class="s1">Skjematisk modell for oppsamling av litium i leirarten hectoritt under en kratersjø. Du finner mer informasjon på <a href="https://www.nature.com/articles/s41467-017-00234-y"><span class="s2">https://www.nature.com/articles/s41467-017-00234-y</span></a></span>
Skjematisk modell for oppsamling av litium i leirarten hectoritt under en kratersjø. Du finner mer informasjon på https://www.nature.com/articles/s41467-017-00234-y

Etter den enorme eksplosjonen fra en supervulkan synker bakken sammen og danner et hulrom som kan bli fylt med vann.

I løpet av de etterfølgende tusener av år kan nedbør og varme kilder føre til at litium fra de vulkanske deponeringene samler seg på bunnen av sjøen i leirarten hectoritt med den kjemiske formelen Na0,3(Mg,Li)3Si4O10(OH)2.

Zirkonium som sporstoff

Forskerne redegjør i en vitenskapelig artikkel i Nature Communications for at litiumkonsentrasjonen kan variere betydelig i kratersjøene etter supervulkaner, men de har i løpet av undersøkelsene sine funnet en hittil ukjent korrelasjon mellom innholdet av litium og andre grunnstoffer. Dette kan være et redskap for å finne de stedene hvor litiumkonsentrasjonen er høyest.

Det viser seg at en høy andel av rubidium i avleiringene er en indikasjon på en forholdsvis stor mengde litium, mens høye konsentrasjoner av zirkonium indikerer mindre mengder litium.

Ikke minst zirkoniumkonsentrasjonen har vist seg å være en god indikator for litiumkonsentrasjonen.

Gruvedrift i naturskjønne områder?

Et hittil ubesvart spørsmål er om amerikanerne i det hele tatt er villige til å sette i gang gruvedrift i disse naturskjønne områdene.

Hovedforfatteren til den vitenskapelige artikkelen, Thomas Benson, viser til at USA tidligere har hatt en gullfeber, og da etterspørselen etter litium nå øker raskere enn den vitenskapelige kunnskapen om størrelsen på ressursene, er det viktig for forskerne å snevre inn dette gapet.

– Det er fint å se at grunnleggende geologiske studier kan bidra til løsninger av fundamentale samfunnsproblemer ved å finne en metode som enkelt kan finne litiumforekomster, sier han.

Artikkelen ble først publisert på Ing.dk

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.