ARBEIDSLIV

Datadommer i fotball-VM

Med mikrochip innsydd i leggskinn på alle spillerne og inni fotballen, kan et datasystem spore alle bevegelser i sanntid.

Microbrikkene sender ut opptil 2.000 mikrobølger i sekundet. 10 antenner rundt arenaen fanger opp signalene som prosesseres i en datamaskin.

Dommeren får beskjed opp på en armbåndsskjerm dersom en spiller er i offside, ballen er i mål eller over kort- og sidelinjer.

Det tyske selskapet Cairos Technologies er i gang med omfattende tester av utstyret og systemene på Franconia Stadium i Nürnberg. Resultatene av vinterens testing vil avgjøre om det internasjonale fotballforbundet FIFA vil tillate systemet brukt i VM i Tyskland om drøye fire år.

Hevn etter 40 år

Ideen til dataassistert dømming har modnet over mange år. Tysk irritasjon og sinne over å tape VM-finalen i 1966 til England etter et tvilsomt idømt mål, har munnet ut i kreativitet.

40 år etter det forsmedelige tapet på grunn av en dommertabbe, skal Tyskland på hjemmebane bevise hvem som både har best teknologi og de beste spillerne. Hevnen kan bli søt for Tyskalnd og Cairos Technologies.

Selskapet, som blant annet samarbeider med det anerkjente forskningsinstituttet Fraunhofer, peker på at systemet gjør det mulig å lage flere kommersielle tjenester rundt en kamp.

Blant annet kan man vedde om hvilken spiller som løper mest, hopper høyest eller skyter hardest.

Oppfinnerne ser ikke bort fra at andre idretter også kan ha nytte av systemet.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.