KARRIERE

Danske ingeniørstudenter vil ha høy lønn. Svenskene søker kreativitet. De norske er mest opptatt av miljø

Fersk undersøkelse.

Ingeniørstudentene i Norge ønsker seg andre ting fra arbeidsgiveren enn studenter i Sverige, Finland og Danmark.
Ingeniørstudentene i Norge ønsker seg andre ting fra arbeidsgiveren enn studenter i Sverige, Finland og Danmark. Foto: Colourbox

Nordiske studenter har så forskjellige ønsker at multinasjonale arbeidsgivere må tilpasse seg. 

– Nordiske studenter ser ut til å være mer delt enn noensinne. Det legger selvsagt økt press på arbeidsgiveren. Arbeidsform og kommunikasjonsform må tilpasses, avhengig av landet, sier Claes Peyron, administrerende direktør for Universum Nordics, i en pressemelding.

Universum har spurt studenter ved over 100 utdanningsinstitusjoner i de fire nordiske landene om hva slags arbeidsgiver de ønsker seg, og hvilke kvaliteter ved en arbeidsgiver de mener er viktig.

Lønn på topp

Lønns- og karrieremuligheter er viktig i alle land. Det samme er menneskene du skal jobbe med og bedriftens kultur.

I  undersøkelsen svarer studentene at det viktigste for dem er høy fremtidig inntekt, etterfulgt av ledere som vil støtte utviklingen deres, og på tredjeplass gode referanser for en fremtidig karriere.

Kåringen "Nordens mest attraktive arbeidsgivere 2018" er en undersøkelse utført av svenske Universum for å se hvilke karrieremessige ønsker og preferanser helt ferske arbeidstakerne har.

Universum har tidligere også sett på hva norske ingeniørstudenters drømmearbeidsgiver er: Da var Equinor (tidligere Statoil), Kongsberg Gruppen og Multiconsult på topp.

Godt arbeidsmiljø viktigst i Norge

Men det er tydelige forskjeller mellom landene. Norske studenter innenfor it, ingeniør og business ønsker seg et godt arbeidsmiljø, i Sverige er et kreativt og dynamisk arbeidsmiljø på topp, danske studenter ønsker høy lønn og i Finland er det allsidige arbeidsoppgaver som er viktigst.

Den mest populære retningen for nordiske studenter generelt er ledelse, strategi og rådgiving. Unntaket er Finland, der offentlig sektor står som nummer en på listen over mest attraktive arbeidssted.

At studenter fra de ulike nordiske landene svarer så forskjellig, gjør det vanskelig for Universum å si noe samlet om hva arbeidsgivere som er i flere nordiske land skal tenke på for å være attraktive for dem.

Ikke lette å få på kroken

Blant nordiske ingeniørstudenter øker populariteten for områdene energi, bioteknologi og kjemisk industri.

Områder som faller i popularitet er ledelse og strategi, hardware og datatjenesteindustri.

– Ingeniørstudenter er ikke lette å få på kroken. Hvis du vil vinne krigen om talentene, må du ha suksess, innovasjon og bærekraftige produkter, sier Peyron.

Stabil liste over drømmejobber

Sammenlignet med fjoråret er topp ti på listen over drømmearbeidsgivere fortsatt stabil, med PwC, EY og Mckinsey & Company som holder første, andre og tredje plass. Microsoft klatret to plasser til fjerde posisjon etterfulgt av Deloitte som faller en plass. Boston Consulting Group (BCG) og KPMG klatret begge en posisjon og er nå på 7. og 8. plass. 

IT-studentenes topp ti er også svært stabil i år med Microsoft, Sweco, Ramboll og Siemens i de fire øverste. Den eneste endringen er at Sweco går opp en plass, mens Rambøll faller ned til tredje.

I Norge har IT-studentene Google på andre plass og det norske forsvaret på tredje plass.

 

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.