INDUSTRI

Danmark granskes for brudd på FN-sanksjoner mot Nord-Korea

Nordkoreanere bygget på dansk krigsskip.

Det danske krigsskipet Lauge Koch ble bygget ved hjelp av nordkoreanske arbeidere på et verft i Polen.
Det danske krigsskipet Lauge Koch ble bygget ved hjelp av nordkoreanske arbeidere på et verft i Polen.

Det er et klart brudd på FNs resolusjoner, at nordkoreanere har bygget danske skip, sier leder av FNs ekspertpanel, Hugh Griffiths, til Danmarks Radio (DR)

Tirsdag sendte DR dokumentarfilmen «Krigsskibets Hemmelighed» som tar for seg hvordan nordkoreanske arbeidere har vært med på å bygge det danske krigsskipet Lauge Koch på et verft i Polen. Dokumentaren bygger på en rekke avsløringer Teknisk Ukeblad hadde i fjor sommer.

– Det er jo et millitært skip. Det er uttrykkelig forbudt, sier Griffiths til DR. 

Griffiths er overrasket over at et brudd på FNs sanksjoner har fått lov til å utspille seg midt i EU. 

Ekspertpanelet har tidligere undersøkt lignende tilfeller, og blant annet avdekket at Egypt, Syria, Eritrea og Angola har brukt nordkoreanske arbeidere til å bygge millitært utstyr. 

Ekspertpanelets siste rapport slo fast at nordkoreanske arbeidere jobbet på verft, men ifølge Griffiths visste ikke panelet at de bygget millitærskip. 

Krever undersøkelser

De nordkoreanske arbeiderne ble hyret gjennom det polske vikarbyrået Armex. I samme periode som millitærskipet Lauge Koch ble bygget i Polen, ble også to andre krigsskip bygget på et annet verft.

Danske politikere krever nå at det danske Forsvaret må undersøke om det også ble brukt nordkoreanske arbeidere i forbindelse disse to kriggskipene, Knud Rasmusse og Ejnar Mikkelsen, skriver Danske Information.

– Det er jo vanskelig å bevise noe i denne saken, hvis ikke Forsvaret selv vil gå inn og se tilbake eller be deres leverandører gjøre det, sier De Radikales talsmann i forsvarssaker, Martin Lidegaard til Information.

Les også: Penger fra norske selskap kan ha gått til Nord-Koreas masseødeleggelsesvåpen

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.