PRODUKSJON

Damptrykk mulig årsak

Mo industripark. Smelteverk
Mo industripark. Smelteverk Bilde: Mo industripark

Verksdirektør Alf Tore Haug vil ikke bekrefte at det var en damptrykkeksplosjon som raserte deler av fabrikken og forårsaket en alvorlig personskade på en av arbeiderne.

– Vi vil ikke spekulere i noen årsak før granskningsgruppene avlegger sine rapporter, forhåpentligvis i begynnelsen av mai, sier han.

Men han bekrefter at det neppe kan ha vært snakk om noen kjemisk reaksjon som har forårsaket eksplosjonen.

– Vi har aldri opplevd noe liknende hos Elkem før, og granskningen vil antakelig avdekke om det har forekommet tilsvarende hendelser hos andre produsenter, sier han.

To granskninger

Haug forteller at politiet har satt i gang en granskning av hendelsen, i tillegg vil Elkem selv foreta en grundig undersøkelse av det som har hendt.

– Vi kommer antakelig til å engasjere ekstern ekspertise, for eksempel fra forskningsmiljøene, for å komme til bunns i dette.

Elkem samarbeider med Sintef i en rekke andre sammenhenger, men Haug vil ikke konkludere med hvem som skal hjelpe til i denne granskningen.

Enorm ekspansjon

Normalt vil vann fra en kjølevannslekkasje raskt fordampe fra overflaten i smelteovnen.

Men i et ekstremt tilfelle kan vannet være kapslet inn i smelten, og da vil ekspansjonen i den 2000 grader varme massen være enorm.

Som tommelfingerregel dobles trykket i vannet/dampen for hver tiende grad temperaturøkning. Selv små vannmengder kan dermed forårsake betydelige eksplosjoner ved 2000 grader, om trykket stenges inne.

Omfattende skader

Verksdirektør Haug forteller at det ikke bare er selve smelteovnen som er ødelagt i eksplosjonen.

– Våre prosedyrer ved slike hendelser tilsier at vi med en gang stenger av alt kjølevannet i prosessen. Dette vil skade også annet utstyr, som står i nærheten av ovnen og er avhengig av kjøling. Dette har vi ennå ikke full oversikt over, sier han.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.