BYGG

Bygger kjapt med millimeterpresisjon

Sivilingeniør Yvona Holbein utenfor et 80 prosent ferdig hus i Nittedal ved Oslo.
Sivilingeniør Yvona Holbein utenfor et 80 prosent ferdig hus i Nittedal ved Oslo.Bilde: Stein Bekkevold

De ferdige elementene fra fabrikken i Den tsjekkiske republikk produseres med bare et par millimeters toleranse.

På byggeplassen er ingen justeringer nødvendige, ifølge Holbein. Og byggherren sparer tid og penger, hevder hun.

Erfaring

Tekna-medlem Yvona Holbein er eier av Holbein Group AS.

I tjue år har hun arbeidet med husbygging i Norge. Hennes erfaring er at det er store penger å spare på å gjøre alt riktig helt fra starten av.

Logistikkk

Hver enebolig settes opp etter en separat tidsplan der alle er plottet inn: Montør, snekker, murer, rørlegger, elektriker, taktekker, og så videre. Holbein følger selv hvert hus og farter stadig rundt i sin stasjonsvogn.

Vi lurer på om norske forhold er spesielle:

- Bare arbeidsmoralen, til dels. Jeg bruker utelukkende tsjekkiske fagfolk, de kjenner meg og jeg kjenner dem, påpeker hun.

Kvalitet

Husene holder tysk RAL-kvalitet.

- På grunn av presisjonen i fabrikken, der elementene bygges i jigger med millimeterpresisjon, trenger vi bare rundt fire uker - fra ferdig grunnmur - på å sette opp huset, litt avhengig av hva byggherren selv ønsker å gjøre. Mange ønsker huset fullt ferdig utvendig, men vil gjerne male, tapetsere og så videre innvendig, suer Holbein.

Huset er klart når de begynner, med bad og kjøkken ferdig, ventilasjonsanlegg (80 prosent varmegjenvinning) og sentralstøvsuger. Beslag og takrenner er montert, dører og vinduer likeså. Utvendig treverk er ferdig beiset.

Forskrifter følges

Norges strenge krav til isolasjon og andre tekniske krav følges til punkt og prikke, understreker Holbein.

- Vi følger selvsagt byggforskriftene: Fabrikken bruker utelukkende helt tørre trematerialer, faren for fukt og råte er eliminert. Ytterveggene er av bindingsverk med 150 millimeter isolasjon, gipsplater type Fermacell og innvendig dampsperre. Utvendig sitter trepanel lektet ut på trefiberplate som også gjør nytte som fuktsperre, sier Holbein.

Valgfritt

Panelet er malt med grunning og to lag beis. Byggherre kan også velge murpuss utvendig. Da er bindingsverket fylt med 120 millimeter isolasjon og kledd med seks millimeter diffusjonsåpen og isolerende trefiberplate, eller med polystyren type Baumit Open.

På utsiden av dette systemet legges grunnpuss/sparkelmasse på netting, massen er silikatbasert og er diffusjonsåpen og gjennomfarget.

Priskonkurranse

- Varme i gulv og tak?- Etasjeskillerne er av trebjelker etter NIS-standard, steinullisolasjon. Viktig her er ikke minst at gulvet i annen etasje består av trefiberplate på bjelkelaget, med to fibergipsplater på toppen. Dette gir ekstra god lydisolasjon. Det er detaljer av denne typen som gjør at vi hittil bare har hatt fornøyde kunder. Vi legger inn litt mer kvalitet enn vanlig for elementhus, har litt bedre produksjonskontroll, litt strammere toleranser. Og fordi vi kjører stramt holder vi budsjett. Og budsjett ligger alltid under norske sammenlignbare priser. Er ikke dette flott da?, sier Yvona entusiastisk.Hun har vel rett i det. Men hva skjer om etterspørselen plutselig går til værs? Hun smiler bare: - Jeg tror nok vi klarer det også!

Du finner mer på www.unikehjem.noLes mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.