ENERGI

– Budsjettforliket bremser utbygging av fornybar energi

Energi Norge frykter full brems for det grønne skriftet. – Alternativet er å øke skattene annet næringsliv, svarer Arbeiderpartiet.

Administrerende direktør Knut Kroepelien i Energi Norge advarer mot investeringstørke i vannkraft.
Administrerende direktør Knut Kroepelien i Energi Norge advarer mot investeringstørke i vannkraft. Lise Åserud
Dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg. Abonnere for å få full tilgang til alt innhold.

Skatteskjerpelser for både vindkraft og vannkraft kan føre til stans i utbygging av mer fornybar energi, mener bransjeorganisasjonen Energi Norge.

I 2021 hadde vann- og vindkraft et samlet overskudd på 25,7 milliarder kroner. Årets skatteskjerpelser er på 30 milliarder, skriver Energi Norge i en melding.

– Det sier seg selv at dette vil ramme næringens evne til å investere, sier direktør Knut Kroepelien i Energi Norge.

– Alternativet er å øke skattene for øvrig næringsliv, svarer Marianne Sivertsen Næss i Arbeiderpartiet (Ap).

SV ville ha annen løsning

I statsbudsjettet som SV og regjeringen har blitt enige om, ligger økt grunnrenteskatt for vannkraft og ny grunnrenteskatt for vindkraft. Det innføres også en midlertidig høyprisavgift for begge. Sistnevnte vil føre til 90 prosent skatt på vannkraftinntekter over 70 øre per kilowattime (kWh).

SV ønsket i utgangspunktet en lavere grunnrentebeskatning enn regjeringen, men fikk ikke gjennomslag.

Les også

– Vi hadde et forslag til endring som ville ha hjulpet betraktelig. Dessverre var det ikke stor nok vilje hos regjeringspartiene til å gjøre endringer, sier Lars Haltbrekken (SV) til TU.

Der Arbeiderpartiet (Ap) og Senterpartiet (Sp) ønsket å øke grunnrentebeskatningen fra 37 til 45 prosent, foreslo SV at den bare skulle økes til 40 prosent.

Marianne Sivertsen Næss i Arbeiderpartiet setter skatteskjerpelsen i sammenheng med økte utgifter til andre formål, som økt barnetrygd, studiestøtte og mer penger til minstepensjonister:

– Forskjellen mellom 40 og 45 prosent tilsvarer rundt 7 milliarder bare i 2023 og enorme summer frem mot 2030, skriver hun i en e-post til TU. Næss er leder i energi- og miljøkomiteen på Stortinget.

Videre skriver Sivertsen:

– Det er rettferdig at fellesskapet får ta større del i inntektene når kraftselskapene har tjent store penger.

Advarer mot investeringstørke

Energi Norge advarer mot at investeringene i ny vannkraft kan tørke bort.

– Fornybarnæringen er innstilt på å bidra ekstra i en krevende tid for landet. Det gjør vi allerede med 70 milliarder i ekstraordinære inntekter til staten, sammenliknet med et normalår. Nå får vi nye skatter på toppen, som både vil ramme selskapenes muligheter til å bygge ut mer fornybar energi og kommunale eieres tilbud av velferdstjenester, sier Knut Kroepelien, i Energi Norge.

Han sier flere selskaper nå varsler at de ikke vil investere i effektkraftverk før de faktisk ser at høyprisavgiften er avsluttet.

Høyprisavgiften vil avvikles i 2024.

Bransjen mener også de nye skatteskjerpelsene rammer investeringslysten og at skatteprosessen har vært preget av hastverk og manglende utredning.

– Uforutsigbare rammevilkår skaper uro blant internasjonale investorer som Norge særlig trenger for å bygge ut havvind. Nå må regjeringen gjenvinne tilliten ved å signalisere tydelig at både høyprisavgiften og økt vannkraftskatt skal være midlertidig, sier Kroepelien.

Kritikk fra Miljøpartiet

Uten investeringer i mer fornybar energi vil Norge ha underskudd av kraft allerede i 2026, ifølge DNV.

Åslaug Haga i Norwea har advart mot at klimamålene kan bli vanskelige å nå uten mer fornybar energi.

– Vi har utvilsomt tapt tid når det gjelder å nå klimamålet for 2030. Skal vi nå målet, må Norge ha 45 terawattimer (TWh) ny kraft innen 2030, sa Haga til TU i april.

Miljøpartiet de grønne (MDG) har tidligere kritisert grunnrenteskatten for å ramme utbygging av småskala vindkraft i industriområder.

– På vannkraft er det en grense på 10 megawatt før grunnrenteskatt slår inn. Det er en kjempefordel for dem som bygger småskala vannkraft. Det er urimelig forskjellsbehandling at ikke vindkraft får tilsvarene skatteterskel, uttalte energipolitisk talsmann i MDG, Einar Wilhelmsen. til TU 28. oktober.

Les også

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.