KRAFT

Britisk minister på frierferd

FRIERFERD: - Vi ønsker at de som er interessert i å investere i Storbritannia, skal føle seg trygg på rammebetingelsene, forsikrer den britiske energiministeren, Charles Hendry.
FRIERFERD: - Vi ønsker at de som er interessert i å investere i Storbritannia, skal føle seg trygg på rammebetingelsene, forsikrer den britiske energiministeren, Charles Hendry. Bilde: Mona Sprenger
Mona Sprenger
25. aug. 2010 - 13:50

ONS / STAVANGER: Den britiske energiministeren Charles Hendry forsikret dag på ONS om at den offensive vindkraftsatsingen har godt forankret i den britiske regjeringen.

– Storbritannia skal bli verdens største på vind, sier han.

– Fantastisk mulighet

En stor del av Storbritannias energiproduksjon synger på siste verset. Flere kullkraftverk må stenges ned og 17 av alt 18 atomkraftverk på stenges ned før 2023. Samtidig skal landet redusere sine CO2-utslipp.

– Dette er en fantastisk mulighet til å utnytte våre vindressurser, som er blant de beste i verden. Vi trenger ny kapasitet og vi trenger å kutte klimagassutslippene.

GOD TONE: Den britiske energiministeren Charles Hendry fant tonene med Statkrafts Christian Rynning-Tønnesen på Statkrafts seminar om offshore vind.
GOD TONE: Den britiske energiministeren Charles Hendry fant tonene med Statkrafts Christian Rynning-Tønnesen på Statkrafts seminar om offshore vind. Mona Sprenger

14 -15 GW

Mange har satt spørsmålstegn ved om det er realistisk å gjennomføre Storbritannias havvindsatsing på hele 32 GW innen 2020. Og Hendry avviser ikke at det kan bli for ambisiøst:

– Vi har identifisert et areal i Nordsjøen,som har et potensial på 32 GW. Kanskje er det mer realistisk å få på plass 14- 15 GW innen 2020. Vi ønsker å få til så mye som vi kan.

Ser på rammebetingelsene

Energiministeren er helt klart på frierferd på ONS:

– Invester i Storbritannia! Vi ønsker å gjøre det attraktivt å investere i Storbritannia, forsikret Hendry, som forteller at myndighetene nå systematisk ser på rammebetingelsene for fornybarsatsingen og vurderer en feed-in tariff.

– Vi ønsker at de som er interessert i å investere i Storbritannia, skal føle seg trygg på rammebetingelsene. Vi ser også på karbonprisen og hvordan vi kan sørge for at den blir forutsigbar i et tiårs perspektiv, forteller han, som understreket at det er en forutsetning av fornybarsatsingen gir jobber i Storbritannia.

Vannkraften interessant

Storbritannia er svært interessert i å samarbeide med sine naboer, forsikrer energiministeren.

– Elektrisiteten må være tilgjengelig når folk trenger den. Ikke bare når det blåser. Og vi har hatt perioder med seks uker uten vind, sier Hendry, som er klar på at Storbritannia gjerne vil ha norsk vannkraft som « back up».

– I perioder kommer vi til å ha mer vind enn vi kan bruke, kan vi sende strømmen til Norge som kan bruke den til å pumpe vannet opp i magasinene igjen. En annen «back up» kan være gass.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.