KLIMA

«Bredbånd» på Nordpolen

Ekspedisjonsleder Pen Headow tester det nye satelittutstyret de skal bruke for å sende multimedierapporter hjem underveis til Nordpolen.
Ekspedisjonsleder Pen Headow tester det nye satelittutstyret de skal bruke for å sende multimedierapporter hjem underveis til Nordpolen. Bilde: Martin Hartley

Det er den britiske ekspedisjonen Vanco Arctic Survey som har en rekke tekniske nyvinninger med på lasset når de i februar legger i vei mot Nordpolen.

Én av dem er muligheten for relativt rask dataoverføring fra isødet.

Iridium

Den eneste kommunikasjonsmuligheten i Arktis er via Iridium-satellittene. Ved å seriekoble seks satellittmodem blir ekspedisjonen i stand til å sende multimedieinnhold tilbake til det engelske hovedkvarteret og videre ut i verden.

Hastigheten er langt fra ADSL-nivå folk flest har hjemme i stua, men tilstrekkelig til at korte og komprimerte videosnutter lar seg overføre i løpet av noen minutter.

Ismålinger

Vanco Arctic Survey starter fra Point Barrow, Alaska i slutten av februar 2008 og skal etter planen nå Nordpolen i juni etter en 1.890 kilometer lang marsj.

Ekspedisjonens hovedmål er å gi ny informasjon om effekten av global oppvarming. Ved hjelp av nyutviklet radarverktøy skal det samles inn grunndata som skal gi mer presise målinger av istykkelsen rundt polen og hvor fort den smelter.

Verdensrekord

I slutten av oktober reiste ekspedisjonsdeltakerne til den kanadiske værstasjonen Eureka for å teste det tekniske utstyret.

Der lyktes det tursjefen, Pen Headow, å sende en 30 sekunder lang videosnutt hjem til England. Filen på 1,5 mb ble sendt fra 80 grader nord, og representerer ifølge Vanco tidenes nordligste videooverføring.

Teknologien gjør ekspedisjonen i stand til å jevnlig publisere videoer, bilder og blogger underveis i Arktis, deriblant her på tu.no. Planen er å avslutte med en videokonferanse på selve Nordpolen.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.