OLJE OG GASS

Bransjeveteran: Disse tre sakene skaper blekkflekker på papiret for norsk sokkel

– Men det er større grunn til bekymring om politikerne ikke snakker om klima.

Debatten om norsk oljepolitikk har rast de siste dagene. Liv Monica Stubholt mener det er tre saker som skaper blekkflekker på papiret.
Debatten om norsk oljepolitikk har rast de siste dagene. Liv Monica Stubholt mener det er tre saker som skaper blekkflekker på papiret. Bilde: Colourbox
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
25. aug. 2014 - 14:55

– Steinalderen gikk ikke tom for stein fordi man vedtok det, men fordi andre materialer overtok.

Ordene falt under en Dagsnytt atten-sending, og tilhører Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.

Han har i det siste vært svært sentral i debatten rundt norsk oljepolitikk, særlig på grunn av en tale han holdt på AUF-leiren i sommer, der han skal ha tatt til orde for at mer olje må bli liggende under sokkelen.

Les også: OD: – Vi har ikke avsluttet seismikken på grunn av Greenpeace

– Klima er vår store sak

I tillegg ble Gahr Støre utnevnt som en av årsakene til at internasjonale oljeselskaper og investorer har fått en varsellampe blinkende på den norske politiske stabiliteten.

Dette kom frem gjennom en rapport bestilt av bransjeorganisasjonen Norsk olje og gass (Norog).

– Jeg har sagt at klima er vår store sak i samtiden, og vi må gi vårt bidrag. Det jeg sa var at IEA og FN, har sagt at for å nå togradersmålet må to tredjedeler av verdens fossile ressurser bli liggende. Det kan vi ikke være uberørt av, og da må vi diskutere våre bidrag, sa Støre.

Rapporten som ble presentert onsdag, har skapt stort engasjement både i oljebransjen, i miljøbevegelsen og blant politikere.

Det er særlig tre politiske beslutninger den siste tiden som har gjort at varsellamper har begynt å blinke, ifølge Norog: Økningen av CO2-skatten, de rødgrønnes skatteskjerpelser på sokkelen og Stortingets inngripen i saken om elektrifisering av Utsirahøyden.

Veteran: Ikke overraskende

Bransjeveteran Liv Monica Stubholt sier til Teknisk Ukeblad at konklusjonen i rapporten er tydelig.

– Utgangspunktet er glassklart. Det er fortsatt attraktivt å komme til Norge for å utvinne olje og gass, sier hun.

Stubholt har lang erfaring fra rådgivning i olje- og gassektoren. Hun har hatt flere topplederjobber i Aker-konsernet og har i tillegg vært statssekretær i Utenriksdepartementet og Olje- og energidepartementet. I dag jobber hun som forretningsadvokat i advokatfirmaet Hjort.

Hun mener at det ikke er overraskende at oljeselskapene internasjonalt følger med på norsk politikk.

– Rapporten tar opp spørsmål om politisk risiko. Et forutsigbart politisk regime har vært en bærebjelke for at Norge har trukket til seg internasjonale aktører. Lav politisk risiko kompenserer til dels for høyt kostnads- og skattenivå.  Derfor er det ikke overraskende at oljeselskapene følger nøye med på norsk politikk, sier hun.

Les lenger intervju med Stubholt her: – Den beste ingeniøren kan bli satt til å føre tall i en rubrikk

Liv Monica Stubholt.
Liv Monica Stubholt.

Blekkflekker

Hun sier at den lave politiske risikoen for oljeindustrien ikke blir endret av diskusjoner om klimapolitikk. 

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Man kunne kanskje hevde at det var større grunn til bekymring om politikere, og for den saks skyld næringslivsledere, ikke snakket om klimapolitikk. Men det er riktig at tre saker de siste to årene skaper blekkflekker på papiret sett utenfra, sier hun.

Hun peker på følgende:

  • Skatteøkningen i 2013 – innført uten forvarsel og prosess
  • Gassled-tariffenene - saken rammet langsiktige internasjonale eiere av Gassled
  • ­Utsirasaken – prosess forut for tillatelser til utbygging tok en helt annen vending enn man er vant til.

Stubholt forklarer videre at norsk sokkel er avhengig av at summen av den kommersielle og politiske risiko er akseptabel. 

– Vi har stadig mer komplekse og krevende utbygginger foran oss.  Det gjør at oljeselskapene gjør en avveining mellom norske felt og alternativer i andre deler av verden. Det viktigste er at alle i næringen samarbeider om kompetanse og produktivitet slik at norsk sokkel fortsatt er attraktiv, sier hun.

Les også: Støre: – Har ikke sagt at olje bør bli liggende

Reagerer på Heikki Holmås

SVs Heikki Holmås uttalte i forbindelse med rapporten at petroleumsnæringen ikke bør være overrasket over at de må innordne seg klimamålene man har satt seg.

Heller ikke saken om Utsirahøyden mener han burde komme som noen overraskelse på oljeindustrien.

– Alle som har fulgt med på denne saken vet at dette var noe Stortinget ønsket gjennom et bredt flertall, sa Holmås til Teknisk Ukeblad.

Dette har fått Høyres representant i energi- og miljøkomiteen Tina Bru til å reagere.

– Uttalelsene til Holmås må bety at han har lest rapporten feil. Rapporten sier at Norge har det strengeste klimaregimet i verden. Samtidig regnes det ikke som en risikofaktor av betydning, sier hun til Teknisk Ukeblad.

– Jeg kan heller ikke forstå at Heikki Holmås ikke forstår at det som skjedde på Utsirahøyden brøt med forutsigbarheten på norsk sokkel. Måten det skjedde på, ved å gå utenom PUD, var uforutsigbart, sier hun.

Les også: Derfor vil Tord Lien hente opp oljen utenfor barndomshjemmet sitt

– Bekymret

Forutsigbarhet og politisk stabilitet regnes som en viktig faktor for at det skal være attraktivt for utenlandske interesser å investere.

Ifølge rapporten som ble lagt frem onsdag er Norge på andreplass over land i verden det er mest politisk stabilt å investere i – kun slått av Canada.

Bru sier at resultatene fra rapporten umiddelbart gjorde henne glad fordi det viser at Norge har en streng klimapolitikk. Likevel er hun bekymret for det politiske landskapet, etter at Jonas Gahr Støre har uttalt seg ullent om norsk oljepolitikk.

– Jeg bekymrer meg for at norsk politikk skal være for lite forutsigbart. Det som er viktig nå er at Arbeiderpartiet oppklarer hva de mener i oljepolitikken. Sånn det har vært nå har det vært enklere å forholde seg til Miljøpartiet de grønne. De vet man i hvert fall hva mener, sier hun.

Les også:

Fra disse væskelåsene lakk 40 kubikkmeter olje i sjøen

– Tjukkaser må behandles som funksjonshemmede  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.