Flytende solenergi

Brann i Japans største flytende solkraftverk, etter at det ble truffet av orkan

Norsk ekspert mener bransjen trenger flere folk med erfaring fra blant annet offshore-industrien.

Skjermbilde fra videoen som du finner i artikkelen.
Skjermbilde fra videoen som du finner i artikkelen.

Norsk ekspert mener bransjen trenger flere folk med erfaring fra blant annet offshore-industrien.

Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 235,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

En kraftig orkan med vindkast på over 53 meter per sekund ødela mandag Japans største flytende solkraftverk. Flere solpanel ble revet av forankringen sin, noe som startet en brann.

– Solenergibransjen trenger flere folk med erfaring fra offshorindustrien, for å unngå slike hendelser, sier Dr.Ing. Bjørn Thorud i Multiconsult. 

Les også

Rom for norsk kometanse

Tyfonen Faxai rammet østkysten av Japan mandag 9. september. Orkanen gjorde store ødeleggelser på bygninger og infrastruktur, og en million husholdninger var en periode uten strøm.

Den streke vinden ødela også Japans første store, flytende solkraftverk, Kyocera sitt 13,7 Megawatt solkraftverk i byen Chiba sør for Tokyo.

Japanske medier har rapportert at vinden rev i stykker deler av anlegget. Flere solpanel løsnet fra forankringssystemene sine og havnet oppå paneler som fortsatt var ankret fast. Kontakten mellom de løse og de faste panelene skapte overoppheting og brann.

Den japanske avisen Ashi Shimbun har lagt ut en video av hendelsen på sin Youtube-kanal.

Ifølge bransjemagasinet PV magazine, var et femtitalls solpanel involvert i brannen. Det er etablert et titalls flytende solkraftverk i Japan de siste årene. De flytende anleggene ansees som arealbesparende, da de ikke tar jordbruksland, og hindrer samtidig vannfordanmpning fra reservoarene de bygges på.

Thorud i Multiconsult sier solbransjen kan hente mye erfaring fra maritim industri, når anleggene nå flyttes ut på sjøen.

– Vi ser at flytende sol kommer mer og mer, og det vi observerer er at det solenergi-selskapene syns er vanskelig, er det våre kolleger innenfor olje og gass og akvakultur driver med hver dag. Det handler blant annet om hydrodynamikk og forankringssystrmer, sier han.

Solenergieksperten peker på at flytende solenergi med tiden kan bli et viktig marked for norsk offshore leverandørindustri.

Les også

Sol vokser i Japan

– Innenfor flytende sol vil vår kompetanse med vannkraft ha betydning, da man etterhvert vil se kombinasjonen av flytende anlegg som bygges på vannkraftverkenes reservoarer. Videre vil annen maritim kompetanse, som forankring, kabler og annet bli viktig, sier han.

Kyocera sin flytende solpark ligger på et vannreservoar sør for Tokyo. Til sammen produserer anlegget normalt litt over 16,000 megawattime (MWh) med elektrisitet i året, nok til å forsyne nesten 5000 japanske husholdninger med strøm.

Solenergi bygges ut i raskt tempo i Japan. Landet har svært mange anlegg montert på private hus som også er knyttet til nettet. I tillegg er flere større parker under utbygging. Japanske myndigheter opererer med et auksjonssystem for utbygging av solenergi. Den siste auksjonkrunden gikk av stabelen i månedsskiftet august/ september, og ga utbygginspriser ned mot 85 øre per kilowattime (KWh). Dette er en lav energipris i Japan, der det er vanlig å betale over 1,5 kroner per KWh. 

Les også

Kommentarer (4)

Kommentarer (4)

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå