TEKNOLOGIBRAGDEN

Bragdkandidat 10: Laerdal Medical

SimNewB: ¿ Det spesielle med dette produktet er at den er så liten. Dette har gjort at all mekanikk i den er lite, og alt utstyr må gjøres mindre og mer komprimert, sier Lars Kirkeskov Primdahl
SimNewB: ¿ Det spesielle med dette produktet er at den er så liten. Dette har gjort at all mekanikk i den er lite, og alt utstyr må gjøres mindre og mer komprimert, sier Lars Kirkeskov PrimdahlBilde: Mari Hult

Laerdal Medical

  • Laerdal Medical AS ble startet i 1940 av Åsmund S. Lærdal som et lite forlag. I starten laget de kort og barnebøker, og etter hvert begynte de å lage realistiske lekedukker. Nå er førstehjelp og krisemedisin, vektlagt på trening, Laerdals hovedaktivitet.
  • Tidligere symboliserte Anne-dukken Laerdals produkter, og den ble brukt i opplæring innen førstehjelp på sykehus, skoler, bedrifter og i det militæret.
  • Slagordet deres er Helping save lives, og i dag brukes en rekke forskjellige Laerdal-produkter verden over.
  • Selskapet er nominert til Årets Ingeniørbragd fordi det er i verdensklasse på teknologi som lager simulatorer, som trener folk i å redde liv. SimMan, SimBaby og SimNewB er de nyeste simulatorene.


– Mange pasienter dør hvert år fordi helsepersonell gjør feil. Vår oppgave er å forberede disse på reelle krisesituasjoner, sier Birgit Lie Haugen.

Siden midten av førtitallet har Laerdal Medical laget dukker for førstehjelpstrening. Nå lanseres den siste generasjonen.

Førstemann ut er SimNewB, en interaktiv simulator med realistiske trekk, og kliniske tilbakemeldinger.

– Babyen har blant annet utskiftbare pupiller, den kan bli blå rundt munnen, og i de to lungene kan vi kan simulere lungelyder og hjertelyder. Under navlen har den et reservoar på førti milliliter, hvor vi kan trekke ut blodprøver og sette inn væske. Vi kan simulere bevegelse om babyen får krampe, eller mer vanlige bevegelser og gråt om den blir frisk, sier Haugen.Laget ønskeliste

– Det har vært en spesiell utviklingsprosess, sier Lars Kirkeskov Primdahl, direktør for produktutvikling.

– Det startet med at American Academy of Pediatrics laget en ønskeliste med hva de ville at en simulator skulle kunne. Vi bestemte oss for å lage en som oppfylte deres behov. Det spesielle med dette produktet er at den er så liten. Dette har gjort at all mekanikk i den er lite, og alt utstyr må gjøres mindre og mer komprimert. Prosessen har vært lang og utfordrende, med mye prøving og feiling. Vi har laget nye versjoner hele veien.Sprenger alle grenser

Den nye Sim-familien inneholder også en ett år gammel baby, SimBaby, og en fullvoksen mann, SimMan 3G.

– Han sprenger alle grenser. SimMan 3G har ingen fysiske begrensninger, og er ikke bundet til en spesiell type øvelser, sier markedsdirektør Jan Holm.

– SimMan 3G er den nyeste og mest avanserte voksensimulatoren, sier Primdahl.

– Dukken er full av teknologi, og er veldig avansert. Han kan blø og gråte, er mobil, og har alt du må ha for å gjøre simulering enklere. SimMan kan settes i automodus, der han reagerer direkte på behandling. Simulatoren gir rett og slett veldig realistisk trening.Voksende marked

For Laerdal Medical er det et stort marked i USA.

– Der er det obligatorisk med simulatortrening i undervisningen, og en må ha et visst nivå før en får prøve seg på folk. Behovet for slike produkter er voksende. Bruk av simulering er bedre og mer effektivt enn tradisjonelle metoder. Det er viktig å ha trent på ting, når det gjelder liv og død, sier Primdahl.

Han peker også på at helsepersonell ofte har angst for å ikke være forberedt til kritiske situasjoner, og at trening med simulator møter akkurat dette.

– De er utrolig positive til slik trening.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.