OLJE OG GASS

BP tror ikke på peak-oil

Mener teknologiutvikling vil løse verdens energietterspørsel.

Skifergass. Chesapeake Energy
Skifergass. Chesapeake Energy Bilde: Chesapeake Energy

I går la oljeselskapet BP frem sin 61. rapport, kalt statistical review, som tar for seg verdens energietterspørsel og produksjon. Trykk her for å se rapporten.

Fjorårets energimarked var preget av leveranseforstyrrelser fra uroligheter i arabiske land, samt atomulykken ved Fukushima.

Hendelsene presset energiprisene opp, og oljeprisen nådde et rekordhøyt gjennomsnitt på over 100 dollar fatet for første gang i historien.

Kina øker mest

Samtidig forsetter energietterspørselen å øke. Det globale energiforbruket steg med 2,5 prosent, og særlig de fremvoksende økonomiene står for store deler av økningen.

Kina alene stod for 71 prosent av økningen i energiforbruket.

Til tross for økende etterspørsel og forstyrrelser i leveransene, tror ikke BP at verden vil lide av noen energimangel –  med det første.

– Det er helt klart mer krevende og vanskeligere å finne olje. Men vi tror ikke på noen ekstrem versjon av peak-oil, om at alt oljen vil ta slutt og føre til en dramatisk endring. Deler av løsningen er teknologi. Det er mye som kan gjøres for å hente ut mer ressurser og for å få tilgang til nye. Det er mange nye typer og former for hydrokarboner man kan utvinne med den rette teknologien på plass. Vi er teknologientusiaster, sa Paul Appleby, leder for BPs energianalyser.

1200006261.jpg

USA største gassprodusent

Det britiske oljeselskapet peker til USAs skifergassrevolusjon, som har endevendt gassmarkedet.

I fjor økte verdens gassproduksjon med 3,1 prosent, hvorav USA stod for 7,7 alene. Det gjør at landet nå er verdens største gassprodusent.

Appleby tror USA vil bli selvforsynt med gass innen 2030.

– Landet kan også bli en energieksportør innen 2030, sa Appleby.

Les også: Statoil sliter med oljesandmålene

Obama vil satse på skifergass 

Også økende oljeproduksjon

Ifølge rapporten har skifergassrevolusjonen ført til at prisen på naturgass har sunket betraktelig i forhold til olje.

Den raskt økende produksjonen av skiferolje har i tillegg gitt USA den største økningen i oljeproduksjon utenfor OPEC for tredje året på rad.

– Erfaringene fra USA viser hvordan åpne og konkurransepregede omgivelser driver frem teknologisk nyskapning og frigjør ressurser. Budskapet er at de som utformer politikken må velge denne modellen og oppmuntre til konkurranse overalt der det er mulig, skriver BP i en pressemelding.

1200006260.jpg

Norge forbigått av Qatar

Norge har lenge holdt posisjonen som verdens nest største gassprodusent, men er nå forbigått av Qatar. Fjoråret så et fall i norsk produksjon med 0,1 millioner fat oljeekvivalenter per dag.

BP tror det vil gå lang tid før fornybare energikilder vil spille en avgjørende rolle i verdens energimiks.

Skal vi tro BP, dominerer fortsatt de fossile brenslene energiforbruket med 87 prosent markedsandel, mens de fornybare fortsatt bare ligger på to prosent av det globale totalforbruket.

Les også: Borten Moe har to bekymringer for oljenæringen

Kull øker

Kull var det raskest økende fossile brenslet, og står for 30,3 prosent av det globale energiforbruket. Det er den høyeste andelen siden 1969.

Produksjonen av kjernekraft falt med 4,3 prosent mer en noen gang tidligere, med den største nedgangen i land som Japan og Tyskland. Produksjonen av vannkraft økte kun med 1,6 prosent i fjor, og er den laveste økningen siden 2003.

BPs data viser også at de globale karbondioksydutslippene fra energiforbruk fortsatte å øke i 2011, men saktere enn i 2010.

Les også: Ingen finner mer olje og gass enn Norge

– Statoil bløffer om oljesand og klima

Slik kan Norge bli ledende på undersjøisk kraftforsyning

Akuttberedskapen ikke med i nordnorsk oljeboom 

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.