KLIMA

BP beskyldes for å skjønnmale oljeutslipp

En Greenpeace-aktivist holder opp en banner foran BPs hovedkontor i London torsdag.
En Greenpeace-aktivist holder opp en banner foran BPs hovedkontor i London torsdag. Bilde: Scanpix / Reuters
21. mai 2010 - 07:54
Vis mer

– Vi kan ikke stole på BP. Det er åpenbart at de har holdt de virkelige konsekvensene av dette utslippet skjult, sier Edward Markey, leder for energi- og miljøkomiteen i Representantenes hus i USA.

BP hevdet først at det lekket 1.000 fat olje om dagen ved ulykkesstedet i Mexicogolfen, før anslaget raskt ble oppjustert til 5.000 fat.

Uavhengige eksperter som har undersøkt en video av utslippet, mener imidlertid at mengden olje i realiteten er minst ti ganger så stor. Gigantiske «oljeskyer» langt under havoverflaten får forskere til å tvile på anslag som kun er basert på observasjoner over vann.

Krever informasjon

Under en høring i Representantenes hus denne uken hevdet ingeniørprofessor Steve Wereley at så mye som 120.000 fat olje kan lekke ut hver eneste dag.

– Jeg ser ingen mulighet for at selskapets beregninger er riktige, sa Wereley.

Den amerikanske regjeringen mener BP ikke har gjort en god nok jobb med å informere om utslippet. I et brev til selskapets toppsjef Tony Hayward ber USAs minister for innenlandsk sikkerhet, Janet Napolitano, om at myndighetene og det amerikanske folket må få skikkelig informasjon.

En død hornfisk i et myrområde i den amerikanske delstaten Louisiana. Flere mil med sårbare våtmarker i delstaten skal være ødelagt av oljesøl.
En død hornfisk i et myrområde i den amerikanske delstaten Louisiana. Flere mil med sårbare våtmarker i delstaten skal være ødelagt av oljesøl. Scanpix / Reuters

– Alt er dødt

I den amerikanske delstaten Louisiana sier lokale myndigheter at oljeutslippet har ødelagt flere mil med sårbare våtmarker.

– I Plaquermines fylke er 24 miles ødelagt. Alt er dødt, sier fylkessjef Billy Nungesser til TV-stasjonen MSNBC.

Selv om det er en måned siden oljeulykken i Mexicogolfen som førte til at utslippet begynte, er det først de siste dagene store mengder olje har begynt å drive i land. Konsekvensene er dramatiske.

– Det er ikke noe liv i denne myra. Det er ikke mulig å rense den, forteller Nungesser.

Myndighetene mener over 600 dyrearter er truet av utslippet. Pelikaner, havskilpadder, alligatorer, delfiner, tunfisk og coyoter er alle i faresonen på grunn av oljesølet. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.