KRAFT

Borten Moe uenig med Eon-sjef

Tviler på om fornybareksport øker CO2-utslippene.

Energiminister Ola Borten Moe (Sp) sier man bør ha som utgangspunkt at økt produksjon av fornybar energi fører til redusert produksjon av annen energi. (Foto: Øyvind Lie)
Energiminister Ola Borten Moe (Sp) sier man bør ha som utgangspunkt at økt produksjon av fornybar energi fører til redusert produksjon av annen energi. (Foto: Øyvind Lie)
Øyvind LieØyvind LieJournalist
30. okt. 2012 - 09:42

Konserndirektør Jørgen Kildahl i Eon sa nylig til Teknisk Ukeblad at – Krafteksport øker CO2-utslippene .

Årsaken er at den fleksible norske vannkraften erstatter gasskraft, som også er relativt fleksibel. Dermed øker produksjonen av mindre fleksibel, men langt mer klimaskadelig kullkraft. 

Les også: – Gass er fornybart

Støtte av Statkraft

Statkraft-sjef Christian Rynnings-Tønnesen gir Eon-direktør Jørgen Kildahl rett i at fornybareksport fra Norge gir økte utslipp fra kullkraftverk i på kontinentet.

– Slik prisbildet er nå, med veldig lave CO2-kostnader på kontinentet, er det kullkraft og ikke gasskraft som balanserer ut mot fornybar kraft. Jørgen har helt rett i at med det prisbildet som er nå, vil mer fornybar kraft gi mer kullkraft og ikke mer gasskraft.

– Men uavhengig av kablene til Norge bør det være en ambisjon i Tyskland å få opp kostnadene på CO2 slik at kullkraftproduksjonen går ned, sa Rynning-Tønnesen til Teknisk Ukeblad på ONS-konferansen i slutten av august, der Kildahl i sitt innlegg nevnte at norsk fornybareksport ikke faser ut kullkraft på kontinentet.

Les også: – Frykten for kraftoverskudd er absurd

Skeptisk

Energiminister Ola Borten Moe er derimot skeptisk til Kildahls resonnement.

– Jeg tror vi skal ha som utgangspunkt at økt produksjon av fornybar energi fører til redusert produksjon av annen energi. Hovedforståelsen min er at mer vind-, vann- og solkraftproduksjon åpenbart faser ut alternativ produksjon, sier Moe.

– Så du er uenig i Kildahls resonnement?

– Det er et resonnement som krever en litt grundigere analyse. Jeg er ikke i stand til å konkludere på det nå, sier Moe.

Les også: LO vil heller ha gasskraftverk enn kraftlinje

Usikre forutsetninger

Senere gir kommunikasjonsrådgiver Jon Evang følgende fremstilling av Olje- og energidepartementets syn på saken:

"I analyser av dette spørsmålet må en gjøre usikre forutsetninger om utviklingen fram i tid både når det gjelder markedsforhold og rammebetingelser i det europeiske markedet. Avhengig av valg av forutsetninger kan en få svært forskjellige svar på dette spørsmålet, og det kan ikke uten videre konkluderes slik Jørgen Kildahl gjør med hensyn til virkninger fram i tid", skriver Evang i en epost.

Han viser til at produksjonskostnadene for gass og kull avhenger av den løpende utviklingen i brenselpriser, CO2-kvoter og andre forhold.

"Uansett vil økt tilførsel av fornybar kraft gjennom kraftutveksling fra Norge kunne fortrenge fossil kraftproduksjon i driftsfasen. Norsk krafteksport er svært liten sammenliknet med størrelsen på det europeiske kraftmarkedet. Virkningen av økt norsk krafteksport på framtidige investeringer i denne kraftsektoren må derfor antas å være begrenset", skriver Evang.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Les også:

Norsk 10 MW havvindturbin

Svakt nett stopper krafteksport  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.