Virtuelt boligsalg

Boligselger i Bjørvika tilbyr nå virtuelle 3D-visninger med spill-grafikk

Koronaviruset tvinger boligselgere til å tenke nytt.

Her har eiendomsmegler Lars Bratseth «landet» på en terrasse i boligprosjektet Vannkunsten i Bjørvika i Oslo.
Her har eiendomsmegler Lars Bratseth «landet» på en terrasse i boligprosjektet Vannkunsten i Bjørvika i Oslo. (Foto: Katrine Lunke)

Koronaviruset tvinger boligselgere til å tenke nytt.

Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 235,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

Korona-viruset har fått fart på digitaliseringen av byggenæringen. Nå introduserer eiendomsutviklere nye, digitale løsninger for boligvisninger, slik at man skal kunne skaffe seg et inntrykk av en mulig ny adresse uten å måtte forlate hjemmekontoret.

I visningssenteret til Oslo S Utvikling (OSU) i Bjørvika har det siden 2016 vært mulig å gjøre seg kjent med planlagte leilighetsbygg ved hjelp av en spillkonsoll. Med håndkontroll fra X-box og plattformen til spillselskapet Unreal Engine kan man forflytte seg rundt i en virtuell bydel og se prosjekterte boliger som om de allerede var oppført.

Som i det populære spillet «Fortnite», som også bruker Unreal Engine, kan man gå inn for landing på drømmebalkongen og sjekke om det faktisk er sjøutsikt der, måle hvor langt det er til naboens uteplass og finne ut når sola forsvinner bak Munch-museet om kvelden.

På oppdrag for OSU har det norske rådgiverselskapet Vianova plan og trafikk, i tett samarbeid med firmaet Baezeni, gjort dette tilgjengelig for alle gjennom strømming til vanlige nettlesere.

– Modellen vi streamer er en av de mest omfattende og detaljrike som brukes til fjernsalg av nye boliger. Dette er noe helt annet enn digitale boligvelgere og de andre, enklere visningsverktøyene som finnes der ute, sier Vemund E. Vennestrøm, som har ledet dette prosjektet i Vianova.

Les også

Når forsvinner sola?

Det var Vianova som utviklet den virtuelle løsningen i utgangspunktet. I realiteten har de overført de konstruksjonstekniske 3D-modellene («bimmene») fra arkitektene til en spillplattform og kledd dem med ferdige fasader og andre visuelle uttrykk. I tillegg har de lagt inn verktøy som gjør at du kan sjekke sol og skygge en hvilken som helst tid på året, lasermåle avstander og simulere utsikten fra vinduer og balkonger.

Oslo S Utvikling 3D korona boligsalg prosjektering virtuell visning unreal engine Vannkunsten Bjørvika Bispevika OSU Røisland vianova
Når skinner sola mellom byggene foran balkongen min? Skjermbilde: OSU/Vianova

– Det er det de fleste er opptatt av. Utsikten og når sola går ned, sier Lars Bratseth, eiendomsmegler i Røisland og co, som har brorparten av salgene i de forestående byggetrinnene i Bjørvika.

Når interessenter skal på visning her nå, kan de avtale tid med megler og bli med på en virtuell rundreise til aktuelle objekter samtidig som de kommuniserer med megleren på telefon.

Grunnen til at potensielle kjøpere ikke kan styre begivenhetene selv fra hjemme-pc-en, er at det krever mer datakraft å drive programmet enn boligkjøpere fleste er i besittelse av. Men det er altså fullt mulig å strømme meglerens bevegelser i sanntid.

– De får sett alt de måtte ønske. Fly opp på balkongen over, snu deg litt mot venstre, se ut mot havet, kommanderer de, eksemplifiserer Bratseth.

– Kommet for å bli

Han forteller at bildene overføres litt langsommere enn lyden, men at de fort lærte seg å tilpasse seg forsinkelsen. Ifølge Bratseth har det vært stor pågang til de virtuelle visningene, som de nylig også hadde premiere for på Facebook i form av en live-streaming fra ulike prosjekter.

– Selv om det omtrent ikke var annonsert på forhånd, var det 45 personer innom på det meste. De satt og fulgte med på eller påvirket sendingen direkte med spørsmål og ønsker, sier Bratseth.

Han er ikke tvil om at løsningen er kommet for å bli, og at den vil overleve koronaen.

– I løpet av et år har vi meglere hundrevis av telefonsamtaler med interessenter der vi forsøker å beskrive hvordan det kommer til å bli å bo i ulike leiligheter. Nå kan vi enkelt vise dem det med disse modellene. Hvorfor gjorde vi ikke dette tidligere? spør Bratseth.

En naturlig utvikling, mener han, vil være å legge inn modeller av et utvalg leiligheter, slik at de som styrer subjektet eller synsvinkelen i «spillet», også kan se seg om innendørs.

Les også

«Fortnite-plattformen»

Vemund Vennestrøm i Vianova forklarer at de valgte spillmotoren til Unreal Engine fordi det er en åpen og gratis plattform for arkitekter (bruker man det til spill, skal Unreal ha fem prosent av inntjeningen), og fordi de visuelle mulighetene skiller seg ut.

Oslo S Utvikling 3D korona boligsalg prosjektering virtuell visning unreal engine Vannkunsten Bjørvika Bispevika OSU Røisland vianova
Utsikten er det mange som er opptatt av når de vurderer å bosette seg i Bjørvika. Skjermbilde: OSU/Vianova

– Alle som har spilt «Star Wars» eller «Fortnite», har latt seg imponere av grafikken. Det er rett og slett den peneste spillmotorene som finnes i dag. Med denne løsningen slipper man også de tekniske begrensningene i en vanlig videokonferanse, sier Vennestrøm.

Han nevner hakkete og forstyrrende lyder som et problem mange hjemmekontorister har fått erfare i det siste. Med spillmotoren til Unreal flyter alt som det skal, hevder han.

Fra spilluniverset har de også hentet modeller av mennesker i bevegelse, beplantning, båter, trikker og beplantning. Når du beveger deg ned mot sjøen, høres lyden av bølgeskvulp gradvis tydeligere.

Her kan du se noen eksmpler på grafikken i 3D-visningene:

OSU benytter seg av spilluniversets 3D-grafikk for å nå boligkjøpere i Bjørvika.

Lett å overdrive

– Det er ingen software-begrensninger, så man må bare passe seg så man ikke overdriver. Det gjelder å skape en troverdig illusjon av hvordan det kommer til å bli der det i dag kanskje bare ligger en byggegrop, sier Vennestrøm.

Oslo S Utvikling, som er eier av 3D-løsningen, har solgt leiligheter i Bjørvika i over ti år. Boligdirektør Lars Holm i OSU tror denne typen digitale løsninger kan være med å forandre fremtidens boligsalg.

– Vi har nok bare sett starten på de mulighetene slike løsninger gir. Det er fortsatt den personlige kontakten og service som er viktigst i et boligsalg, men slike 3D-modeller bidrar til å gi potensielle kjøpere et svært realistisk bilde av hvordan boliger, ja, hele bydeler vil bli, sier Holm.

Les også

Kommentarer (1)

Kommentarer (1)

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå