BYGG

Boligbyggingen vokser kraftig

FRISKMELDER: Per Jæger i Boligprodusentene kan vise til vekst i både igangsetting og salg av nye boliger og friskmelder nå bransjen.
FRISKMELDER: Per Jæger i Boligprodusentene kan vise til vekst i både igangsetting og salg av nye boliger og friskmelder nå bransjen. Bilde: Joachim Seehusen
Joachim Seehusen
10. aug. 2010 - 12:01

Til tross for veksten advarer bransjeforeningen Boligprodusentene mot å tro at alle vanskeligheter er over.

– Prosenttallene er høye, men vi må ikke glemme at det er i forhold til et meget lavt nivå, sier Per Jæger, administrerende direktør i Boligprodusentene.

Han regner med at det vil bli bygget et sted mellom 20 000 og 23 000 nye boliger i år.

– Nivået er ikke så gæli. Vi kan begynne å friskmelde bransjen.

Jæger karakteriserer nivået på boligbygging som "normalt lavt" og antyder at det bør opp på et sted mellom 25 og 30 000 nye enheter per år.

Boligmassen endres

Samtidig med veksten skjer det en endring i boligsammensetningen. Mens 53 av den totale boligmassen er eneboliger og 27 prosent er leiligheter er tallene for igangsetting henholdsvis 43 og 32 prosent. Delvis skyldes dette at fallet i nybygg rammet leiligheter hardest, men det viser også en trend mot økt andel leileigheter.

– For 20 år siden var andelen eneboliger 60 prosent, denne andelen vil fortsette å falle, spår Bjørn Mangor Birkeland, administrererende direktør i Prognosesenteret.

Regionale forskjeller

Veksten er desidert sterkest i Rogalnd. Mens fylket kun har åtte prosent av den totale boligmassen skjedde 18 prosent av det totale nyboligsalget i Rogaland. Også i Akershus er det vekst med 12 prosent av nysalget og ti prosent av den boligmassen. Også Møre og Romsdal og Hordaland har høyere andel av nyboligsalget enn den totale boligmassen skulle tilsi. I Oslo er andelen av boligmassen 14 prosent mens kun 11 prosent av nysalget skjer i hovedstaden.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.