ARKIVNYHETER

Blir til mineralvann

CO2-LEKKASJE: CO2 som ligger lagret under bakken kan lekke til overflaten - nesten som en geysir. Nå har forskerne funnet ut hvordan CO2 oppfører seg når den ligger lagret i et gassfelt.
CO2-LEKKASJE: CO2 som ligger lagret under bakken kan lekke til overflaten - nesten som en geysir. Nå har forskerne funnet ut hvordan CO2 oppfører seg når den ligger lagret i et gassfelt. Bilde: Vikene, Solveig
Kjetil Malkenes Hovland
2. apr. 2009 - 10:51

– Vi må finne ut hvor sikkert dette er, sier Barbara Sherwood Lollar ved Universitetet i Toronto ifølge kanadiske CBC.

Kanadiske, britiske og amerikanske forskere har undersøkt hva som skjer når vi lagrer CO2 under bakken. Resultatet er en studie som er publisert i magasinet Nature.

Hvor CO2-en blir av

For å forstå hva som skjer med lagret CO2, har forskerne målt nivået av stabile CO2-isotoper og edelgasser som helium og neon i ni gassfelter i Nord-Amerika, Kina og Europa. Gassfeltene har holdt CO2 fanget i tusener eller millioner av år, og nivået av gasser kan fortelle hvordan CO2-en har oppført seg.

– Ved å kombinere to teknikker har vi for første gang kunnet finne ut akkurat hvor CO2-en blir lagret. Vi vet allerede at olje og gass har vært trygt lagret i olje- og gassfelter i millioner av år. Vår studie viser klart at CO2 har vært lagret naturlig og trygt i grunnvann i disse feltene, sier dr. Stuart Gilfillan ved Universitetet i Edinburgh ifølge nettstedet Planet Earth.

Brukte datamodeller

CO2-lagring har vært lansert som en av de viktigste løsningene på klodens klimaproblemer. Ikke minst av norske politikere, som satser mange milliarder på å utvikle teknologi for CO2-fangst og lagring.

Tidligere forskning har bare brukt datamodeller for å simulere hva som skjer med CO2-en. Noen modeller spår at CO2 reagerer med mineraler, andre antyder at gassen blir oppløst i vann som en slags mineralvann. Til nå har konkrete studier manglet.

Det har altså universitetene i Manchester og Toronto gjort noe med.

Kan spore CO2

– Ved å kombinere vår ekspertise har vi utviklet en ny måte å se på CO2-felter. Denne nye metoden vil også være essensiell for å overvåke og spore hvor CO2 fra kullkraftverk blir av når vi pumper den ned under bakken, sier professor Chris Ballentine ved Universitetet i Manchester, ifølge Planet Earth.

Forskerne har funnet ut at CO2 først og fremst blir bundet i vann, ikke i mineraler slik mange har trodd. Mindre enn en femtedel av CO2-en reagerte med mineraler. Denne innsikten kan få følger for videre forskning og utvikling av CO2-fangst og lagring.

Kan være dårlig nytt

GIR ERFARING: Statoil skal bidra med erfaringen om CO2 og lagring som kineserne mangler.
CO2-lagring: Slik ser man for seg at CO2 kan pumpes ned under havbunnen for å lagres der i lang tid. Illustrasjon
Noen vil tolke dette som dårlige nyheter, ifølge en kommentar i Nature av Werner Aeschbach-Hertig ved universitetet i Heidelberg.

– Det er klart å foretrekke at CO2-en blir fanget av mineraler, siden det lover godt for å lagre CO2-en over geologiske tidsepoker, sier Aeschbach-Hertig ifølge kanadiske CBC.

CO2 kan piple opp

CO2 som er oppløst i vann under bakken kan komme til overflaten gjennom gassbrønner eller andre hull som mennesker borer. Det kan også skje gjennom åpninger skapt av naturen.

– Det er mange plasser der CO2 bobler opp gjennom vann naturlig. Vi kaller dem spa, sier Barbara Sherwood Lollar ved universitetet i Toronto til CBC.

Lagring likevel mulig

Men CO2-fangst og lagring er likevel mulig. Forskeren viser til andre funn i Nature-studien.

– CO2 har vært lagret i disse feltene, i noen tilfeller, i millioner av år. Det at gassen er oppløst i vann betyr ikke nødvendigvis at det er mindre effektivt som lagringsmekanisme enn opptak i mineraler, sier Lollar.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.