OLJE OG GASS

Blåskjellene kan slå alarm

Mona Sprenger
13. aug. 2008 - 07:01

– Førsteversjonen er nå ferdig og klar for levering. Vi tror at Biota Guard vil bli et viktig verktøy for overvåking av miljøet i havet, sier prosjektleder, Eirik Sønneland.

Han tror denne type overvåking vil bli en ny standard.

– Kravene blir jo bare strengere og strengere.

Gode modelldyr

Biota Guard AS kan levere et system for sanntidsovervåking av marint miljø gjennom bruk av biosensorer.

– Vi måler både atferden og helsetilstanden til blåskjellene, som har vist seg å være et veldig godt modelldyr. Blåskjellene reagerer ved å lukke seg helt eller delvis når det skjer endringer i miljøet. Det lever i de fleste havområder og filtrerer 60 liter vann i døgnet, sier Sønneland.

Følsomme sensorer

Overvåkingen skjer ved at skjellene blir utstyrt med sensorer som registrerer hjerterytme og lukkefrekvens. Signalene fra de såkalte biosensorene som registreres kontinuerlig, overføres via satellitt eller kabel til et ekspertsenter på land, der måledataene analyseres av forskere og andre fageksperter. Biota Guard kan på denne måten registrere de minste endringer i vannkvaliteten omkring installasjoner og anlegg.

– Vi kan også ta blåskjellene opp og gjøre en biomarkør-analyse, for å kartlegge skjellenes helsetilstand i etterkant. Hvis skjellene dør, har skaden allerede skjedd.

– Er det mulig å plassere ut blåskjell i nordområdene?

– Ja, men man må ta hensyn til den naturlige utbredelsen blåskjellet har. Vi må bruke organismer som allerede finnes der. Biota Guard og Iris (International Research Institute of Stavanger) arbeider med å identifisere egnede organismer som kan brukes i forskjellige geografiske områder. Blåskjellet er en god start da denne organismen er svært godt studert og har stor utbredelse i havene.

Ti års forskning

Teknologien er basert på mer enn ti års forskning ved Iris Biomiljø på petroleumsvirksomhetens miljøeffekter på bioorganismer til havs. I 2005 ble selskapet Biota Guard etablert med den hensikt at teknologien skal kommersialiseres. ProcomVenture har hjulpet selskapet i denne prosessen.

– Påliteligheten til utstyret er veldig viktig. Det skal overleve en vinterstorm, sier teknologidirektør i ProcomVenture, Kåre Netland. Han har god tro på at dette produktet vil bli et viktig verktøy for oljeindustrien.

– Myndighetene stiller allerede i dag strenge miljøkrav. Disse kravene blir bare strengere og strengere. Med Biota Guard kan oljeselskapene tilfredsstille myndighetenes krav til dokumentasjon, mener han.

Prototypen av systemet er utviklet med støtte fra StatoilHydro Eni Norge, SR-Bank, Norges Forskningsråd og Innovasjon Norge.

Testet ut

I januar ble utstyret testet ut i fjorden utenfor Stavanger.

– Det var plassert midt i innseilingen. Da ferjen fra Danmark passerte, reagerte blåskjellene med å lukke seg i noen sekunder, forteller Sønneland. Utstyret har også vært testet ut på Ekofisk i vår.

– Det har vært en bra start, mener Netland.

Teknologien og metoden er patentsøkt. Nå skal det rekrutteres nøkkelpersonell til selskapet fordi flere aktører er interessert i produktet. Sønneland vil ikke fortelle hvem.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.