MOBIL

BlackBerry lanserer nytt OS og nye telefoner

Slik skal BlackBerry vinne tilbake sin tapte storhet.

Om du er amerikaner eller BlackBerry-fan har du antakelig gått og ventet på datoen RIM skulle vise frem hva de har pønsket på i utviklingsavdelingen sin. Den datoen var i dag, og nyhetene sto i kø.

De har skiftet navn på selskapet, lansert sitt splitter nye operativsystem og to nye telefoner som kjører nyvinningen.

BlackBerry er det nye navnet

Selskapet bak BlackBerry har til i dag hatt navnet Research in Motion (RIM). Fra nå av skal de enkelt og greit bare hete BlackBerry. 

Blackberry 10

At BlackBerry har jobbet med et nytt operativsystem har vært kjent veldig lenge. Nå er reslutatet lansert.

Det viktigste er at de ikke har beholdt noe kode fra de tidligere utgavene av operativsystemene sine. BlackBerry 10 er nytt fra bunnen opp, og dermed endelig laget med trykkskjermer i tankene.

BlackBerry-telefonene har alltid vært tungt tasteorienterte, men den nye trykkskjermtelefonen de lanserte sammen med operativsystemet har ikke en eneste tast på fremsiden. I stedet skal det meste styres ved å gjøre bevegelser på skjermen, såkalte "gestures".

Appene som legges i bakgrunnen vil fortsette å kjøre, og det er mulig å kjøre inntil åtte apper samtidig. Ved å sveipe fingeren fra bunnen og opp vises alle kjørende apper.

Du bruker lignende sveipebevegelser for å hente frem varsler, appene som er installert og så videre. Denne måten å navigere på erstatter de tradisjonelle startskjermene og app-menyene vi er vant til fra andre operativsystemer som iOS og Android.

Siden BlackBerry alltid har fridd til e-postbrukere har de naturlig nok lagt stor vekt på skjermtastaturet. Dette lærer seg skrivestilen din, og hvor du faktisk plasserer fingeren din når du trykker på en bokstav. Du slipper altså å bruke tid på å være mest mulig nøyaktig.

Videre har de laget et system for prediktiv skriving, hvor de ordene du sannsynligvis kommer til å bruke legger seg over tastene på tastaturet. Om du vil bruke et av disse ordene "trekker" du det opp i skrivefeltet.

BlackBerrys lynmeldingstjeneste BBM støtter nå videosamtaler. Gjennom denne kan du også dele innholdet på skjermen din med den du snakker med. Praktisk dersom du vil vise frem ett eller annet, som et bilde eller en presentasjon.

BlackBerry har samlet all interaksjon med kontaktene dine i én applikasjon kalt BlackBerry Hub. Det fungerer litt på samme måte som People Hub i Windows Phone 8.

De har også utvidet muligheten for å ha ett oppsett for jobb og ett for fritid.

Det vil si at du når du er ferdig på jobb kan endre til et oppsett hvor typiske fritidsfunskjoner er prioritert.

Det enkleste er å tenke på det som to telefoner i én. Dersom systemadministratoren på jobben skulle føle behov for å slette telefonen din kan dette for eksempel gjøres uten at fritidsdelen berøres.

Det er naturlig nok mye annet nytt vi ikke har nevnt her.

Du finner mer informasjon om BlackBerry 10 på BlackBerry.com.

BlackBerry Z10

I en verden der taster nærmest er en kuriositet har BlackBerry lenge slitt med å selge inn sine tastaturtelefoner. De har forsøkt seg på trykkskjermtelefoner før, uten særlig hell.

Denne gangen er det mulig de kan klare jobben bedre. Z10 kjører naturligvis BlackBerry 10, og har en 4,2 tommers 1280 x 768 pikslers skjerm. Under panseret sitter en Snapdragon S4 MSM8960-systembrikke med tokjernet Krait-prosessor på 1,5 GHz. Det er også 2 GB arbeidsminne. 

Telefonen har støtte for LTE, og ellers de vanlige teknologiene som Wi-Fi, GPS, Bluetooth og NFC. Du kan også ta bilder i åtte megapiksler. Frontkameraet har to megapiksler. Skulle du ønske det kan du vise innhold på en ekstern skjerm via HDMI-utgangen.

Lagringsminnet er på 16 GB, men du kan bygge dette ut med Micro-SD-minnekort. Batteriet har en kapasitet på 1800 mAh. Det hele måler 130 x 65,6 x 9 mm og veier 135 gram.

Z10 kommer i salg allerede i morgen i Storbritannia.


BlackBerry Q10

Om du ikke er klar for å gi slipp på tastene - eller bare har savnet en real tastaturmobil - er Q10 telefonen du ser etter. Denne kommer med et fulltastatur i klassisk BlackBerry-stil.

Skjermen er en berøringsfølsom kvadratisk AMOLED på 3,1 tommer. Oppløsningen er 720 x 720 piksler.

Maskinvaren er i samme kaliber som på Z10, så du får altså en tokjernet Krait-prosessor på 1,5 GHz her. Arbeidsminnet er 2 GB. Det er ellers Wi-Fi, GPS, Bluetooth, NFC og andre vanlige tekniske finesser her.

Telefonen kommer i salg i april.

Om du vil vite mer om alle BlackBerry-nyhetene er The Verge et ypperlig sted å lese mer.

Kilder: Blackberry.com, TheVerge.com

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.