NETTARKIV

Bitene faller på plass

Knut StrømKnut StrømKnut StrømKnut Strøm
8. aug. 2002 - 12:54

- Nå får vi det komplette systemet vi har vært på utkikk etter i over ti år, sier divisjonssjef Kjell Christensen i Nordmøre Energiverk AS (Neas). Neas har et ERP/økonomisystem, som står for Enterprise Resource Planning eller på norsk virksomhetssystem, fra IFS. Dette er nå komplettert med et komponentbasert nettinformasjonssystem, OpenNIS, fra Cascade i Tønsberg.

- Systemet omfatter alle arbeidsprosessene rundt nettvirksomheten i et energiverk, forklarer Ramesh Manikarnika i Cascade a.s. Mens Cascade tenker på arbeidsprosess, ligger styrken til IFS på økonomi, innkjøp, logistikk og vedlikehold .

- Vi er gode på ERP, altså ressursplanlegging og oppfølging, men har ikke løsninger for nettinformasjonssystemer. Det er derfor fint at Cascade har tatt seg av denne biten. Vi har heller ikke planer om å lage slike systemer, sier Vegard Østlie fra IFS.

Åpne systemer

- Vår strategi var å lage et åpent system som kan knyttes sammen med ERP-systemer for å lage et støtteverktøy som betyr minimalt med dobbeltlagring av data, sier Ramesh. Derfor brukte de to selskapene kort tid på å lage løsninger for å utveksle data mellom systemene.

Cascade er et norsk utviklingsselskap som har spesialisert seg på å utvikle grafiske verktøy for ingeniøroppgaver. Hovedsatsningsområdet er tekniske programvareløsninger for energiverk. - Løsningene rasjonaliserer driften, gir bedre inntjening og lavere kostnader for det enkelte energiverk, sier han.

- OpenNIS sørger for at systemene smelter sammen til å bli en integrert enhet slik at vi kan drive mer rasjonelt og bli et mer effektivt energiverk, sier Christensen. - I disse dager konverteres data fra våre "frittstående" enheter slik som Fasit og GIS, inn til OpenNIS.

Oppdatert

Neas er også godt i gang med å bygge opp strukturene i det integrerte plansystemet i OpenNIS plan. Plansystemet er integrert mot REN (Rasjonellt Elektrisk Nettvirksomhet) og mot lagermodulen i IFS, som gjør at de kan planlegge med sine egne lagerartikler til riktig lagerpris.

På grunnlag av planene utført i planmodulen, etableres arbeidsordrer i IFS-systemet med riktige økonomiske kontodeler, som blant annet kostnadssted og virksomhetsområder. Egentlig skulle systemene allerede vært i samdrift i februar, men en større oppdaterting av IFS-systemet har tatt noe lengre tid enn planlagt. - Nå ser det ut til at vi i løpet av april eller mai vil komme i mål med det aller meste, sier Christensen.

- Når alt er oppe og går, vil det hjelpe oss til å standardisere både på materiell og arbeidsmetoder. Det betyr mer rasjonelle arbeidsmetoder og mindre lagerhold på grunn av høyere grad av standardisering, sier han

God inntjening

Christensen er overbevist om at systemet vil gi god tilbakebetaling av investeringen. - At alt dobbeltarbeid nå forsvinner, tror jeg ikke går an. Men jeg er sikker på at dobbeltarbeidet blir kraftig redusert, sier han.

- Vi prøver å identifisere arbeidsprosessene for å sette opp hvilken informasjon som skal utveksles, og vi prøver å unngå "kjekt å ha"-faktoren, sier Ramesh. Ved hjelp av ny teknologi og åpne grensesnitt, legges det opp til at arbeidsoppgavene til energiverket gjøres av de programsystemer som er mest velegnet til å utføre oppgavene, enten det dreier seg om geografisk, økonomisk eller teknisk informasjonsbehandling.

Ny funksjonalitet

Gjennom den komponentbaserte arkitekturen vil OpenNIS inngå i IKT-strukturen til energiverket på ulike måter. Det kan skje ved å legge funksjonalitet til de systemene energiverket allerede bruker, eller hente og levere informasjon fra og til system som de allerede i dag benytter, eller å fokusere på den funksjonaliteten som er knyttet til den elektriske infrastrukturen.

For å addere funksjonalitet til eksisterende systemer brukes såkalte ActiveX-komponenter. Det vil si at for eksempel eksisterende GIS-systemer kan benytte komponenter i OpenNIS til å søke, analysere og redigere nettinformasjon.

Datautvekslingen mellom IFS og OpenNIS skal håndteres med IFS Connect.

Utveksle data

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Gjennom ny teknologi som Soap og xml, vil OpenNIS utveksle data med andre eksisterende systemer for å forbedre nytteverdien og forhindre dobbeltlagring av data. Soap står for "Simple Object Access Protocol", og er en xml- basert protokoll for utveksling av informasjon på internett i et distribuert it-miljø.

Dette betyr at for eksempel planverktøyet vil hente artikkel- og mannskapsinformasjon fra det eksisterende ERP/økonomisystemet og opprette arbeidsordrer med materiallister etc. tilbake til ERP-systemet. Timeregistrering, lageruttak og innkjøp vil da utføres i ERP-systemet.

For Neas er fase to i dette opplegget under planlegging, og vil omfatte integrasjon mot et driftssentralsystem, Scada, samt omfattende bruk av PDA-er (Personlige Digitale Assistenter) for innsamling av data fra folk i felten.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.