KARRIERE

Birk (19) tar universitetsfag på masternivå – samtidig med sisteåret på videregående

Vinneren av Norsk informatikkolympiade er i en klasse for seg.

Birk Tjelmeland (19) har allerede begynt å ta eksamener på masternivå i Informatikk ved Universitetet i Bergen. Her utenfor Høyteknologisenteret der Institutt for informatikk holder til.
Birk Tjelmeland (19) har allerede begynt å ta eksamener på masternivå i Informatikk ved Universitetet i Bergen. Her utenfor Høyteknologisenteret der Institutt for informatikk holder til. Foto: Odd Mehus
Av Odd Mehus
21. mai 2018 - 12:58

Det går unna for Birk Tjelmeland (19) for tiden. Den ferske vinneren av Norsk Informatikkolympiade tar eksamener på masternivå i informatikk ved Universitetet i Bergen samtidig som han avslutter tredje klasse ved Bergen katedralskole.

Birk sitter avslappet i en sofa i lobbyen på Høyteknologisenteret. Det er her Institutt for informatikk ved Universitetet i Bergen holder til, og det er her han skal tilbringe de neste årene for å studere videre på masteren han har fått lov til å «tjuvstarte» på mens han gjør ferdig videregående.

Nylig satt han her inne på et av de store datarommene og konkurrerte med tretti andre i finalen i Norsk informatikkolympiade, og gikk av med seieren.

Neste konkurranse er i Japan. Der skal han møte noen av de hvasseste konkurranseprogrammererne i verden i den internasjonale informatikkolympiaden.

Nysgjerrig

Birk er selvlært programmerer, og har brukt store deler av sitt unge liv til å løse kompliserte programmeringsoppgaver for gøy. I åttende klasse begynte han å lage webdesign.

– Jeg er veldig nysgjerrig, og webdesign var morro, men ble fort litt for statisk. Jeg trengte nye utfordringer, og hadde lyst til å få ting til å bevege på seg når jeg trykket på dem. Da var veien kort til å begynne med programmering, forteller han.

– Hvordan har du klart å være i forkant av dine jevnaldrende i kunnskapsutviklingen?

– En ting er at det ikke er spesielt mange som driver med dette på nasjonalt nivå. Og så er det ikke slikt man holder på med uten å ha spesielt lyst. Men jeg har fått være med på treningsleir i regi av universitetet i forkant av den internasjonale finalen, der vi lærte om forskjellige teknikker for å løse oppgaver. I tillegg trener jeg masse på oppgaveløsing på internett, sier han.

– Er du like flink i alle fag på skolen?

– Nei, det er jeg ikke. Språk og samfunnsfag er eksempler på fag der jeg ikke er så god. Spesielt fransk. Men det ble jeg ferdig med i fjor, sier han lettet.

Japan neste

Birk bruker mye tid på å øve på programmeringsoppgaver på internett. <i>Foto:  Odd Mehus</i>
Birk bruker mye tid på å øve på programmeringsoppgaver på internett. Foto:  Odd Mehus

Den internasjonale informatikkolympiaden arrangeres i Japan til høsten. Birk liker å delta i slike konkurranser.

– Det er veldig gøy, spesielt med de internasjonale konkurransene. Jeg treffer folk som er på samme nivå faglig, og som ofte har lært ting på samme måte som jeg, gjennom internett. Finner tema som synes spennende, leser om det og løser oppgaver. Vi snakker på et vis samme språk, sier han.

– Den nasjonale konkurransen varer i fem timer. Vi får utdelt fire oppgaver, jeg finner ut hvilke algoritmer jeg trenger, og så en måte å lage programmet på. Deretter sender jeg det inn til vurdering.

Når man konkurrerer i programmering brukes stort sett et språk som heter C++.

– Jeg er imidlertid veldig glad i et språk som heter Haskell, sier Birk.

– Det er et veldig elegant språk, og et programmeringsspråk med kraftig teoretisk matematisk grunnlag, fortsetter han.

Data og tur

Birk mener at han trenger variasjon og frisk luft for å bli en bedre programmerer.

Han kombinerer datalæringen med lange turer som turleder for Bergen og Hordaland turlag, og kan gå opptil to uker med overnatting i hytter, telt eller under åpen himmel.

– Hvis jeg bare sitter inne mister jeg konsentrasjonen. Data og tur. Det er stort sett det jeg gjør. En god miks for meg, smiler han.

– Når jeg går tenker jeg på hvordan jeg skal løse programmeringsoppgaver, men jeg nyter naturen også, ler han, og ser ned på den gipsede foten sin som han brakk på en tur for noen uker siden.

Tjelmeland tror konkurransene kan gi en fordel når det kommer til jobbtilbud. Han har allerede tatt på seg en jobb for Universitetet i Bergen med å lage en database for å lagre prøver. Dette programmet er ganske stort, og kommer til å ligge på rundt fem tusen linjer. Men han vet ennå ikke hvordan han vil bruke informatikken i jobbsammenheng, bare at det blir noe innen fagfeltet.

– Kanskje robotikk eller maskinlære? Jeg er ikke sikker ennå, smiler han.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.