KRAFT

Billige, kinesiske solceller overtok markedet. Nå kommer kundeklagene

Danskene venter skred av søksmål på grunn av feil på solcellepaneler – utelukker ikke norske tilfeller.

Skjulte feil kommer fram: Danskene regner med et skred avsøksmål i årene som kommer, etter at mange privatpersoner har kjøpt solcellepaneler av dårlig kvalitet i årene hvor solcellemarkedet tok av. Illustrasjonsfoto.
Skjulte feil kommer fram: Danskene regner med et skred avsøksmål i årene som kommer, etter at mange privatpersoner har kjøpt solcellepaneler av dårlig kvalitet i årene hvor solcellemarkedet tok av. Illustrasjonsfoto. Bilde: Mari Gisvold
12. jan. 2016 - 06:00

I perioden 2011 til 2012 nærmest eksploderte det internasjonale solcellemarkedet. Boomen startet en utvikling hvor europeiske solpanel-produsenter bukket under for langt billigere paneler fra kinesiske leverandører – og førte til et prisras som har gjort solceller oppnåelige for folk flest, også i Norge.

Men solcelle-boomen har en bakside. I Danmark tror det danske forsknings- og teknologibaserte kunnskapssenteret, Teknisk Institut, at mange solcelle-panel som ble kjøpt inn under solcelle-boomen, har feil og mangler som vil komme til syne om få år. Årsaken er sterkt varierende kvalitet.

– Jeg tror at det i fremtiden vil oppstå flere problemer med mange solcelleanleggs effektivitet. De aller fleste av solcellene ble satt opp i 2011-2012, og det vil gå en del år før skader på grunn av dårlig kvalitet på solcellene vil vise seg, sier Ivan Katic, seniorkonsulent hos Teknologisk Institut til danske Ingeniøren, som har skrevet en rekke artikler om temaet.

Avslørte feil i eget solpanel

Formann i foreningen Danske Solcelleejere, Michael Hvitfeldt, har nylig påkostet en profesjonell test av sine egne 30 solcellepanel fra 2012, som avslørte at panelene leverte mindre enn produsenten lovet.

Solcellene hadde en ytelse som var mellom 0,4 og 2,5 prosent mindre enn minimumsytelsen produsenten oppga. I tillegg ble det avslørt sprekker i samtlige paneler.

– Det vi ser nå, er bare starten. Anleggene fra 2011-2012 begynner å bli gamle nå, og så oppdager vi effekt-tap, sier Hvitfeldt til danske Ingeniøren.

– Raske penger

Så langt har foreningen Danske Solcellejere hatt 20 erstatningssaker, av en medlemsmasse på rundt 100 medlemmer. Mange av sakene dreier seg om feilmontering av solcellene, opplyser Ingeniøren.

I tillegg blir foreningen stadig mer oppmerksom på anlegg som leverer mindre elektrisitet enn forventet.

– Vi tror vi vil se flere saker, sier Hvitfeldt til avisen.

Solcelle-ekspert Bjørn Thorud i Multiconsult kjenner ikke til lignende episoder her til lands, men er ikke overrasket over danskenes bekymringer.

– Det som har skjedd er ikke uventet. Det var en vanvittig boom i Danmark rundt 2012, mange opportunister så sitt snitt til å tjene raske penger. Man har fryktet det som nå skjer, at det ville komme problemer som følge av den raske veksten, sier Thorud.

Vanskelig å avsløre

Han legger til at Danmark har langt flere solcelle-anlegg enn i Norge.

I 2011 hadde danskene syv megawatt installert solcelle-effekt. Året etter var totalt installert effekt kommet opp i hele 430 megawatt. I dag har Danmark rundt 100.000 solcelleanlegg.

– Vi har ikke sett denne typen feil i Norge ennå, men jeg utelukker ikke at det kan forekomme også her. Det ble montert en del i Norge i fjor, men det tar tid før man oppdager at panelene leverer mindre enn de skal. Det kan også være vanskelig å finne ut av, ettersom produksjonen varierer med været, sier Thorud til Teknisk Ukeblad.

Dumpet i Afrika

Tidligere er det dumpet billige kinesiske solcelle-moduler som har sviktet etter få år, i flere afrikanske land, forteller Thorud. Solcelle-paneler av god kvalitet kan ha en teknisk levetid på 30 til 40 år.

– I markeder som vokser fort, og hvor det er lite kompetanse, vil leverandører av billige og dårlige moduler se sitt snitt til å kvitte seg med dårlige solcellemoduler. Jeg har selv besøkt et anlegg i Tanzania som hadde sluttet å virke etter bare fem års drift, forteller Thorud.

Solcelle-problemene er sammensatte, og går både på hvordan solcellene er produsert, håndtert under frakt og montert. Ifølge Thorud er det i hovedsak tre forhold som forringer kvaliteten på solcelle-paneler:

  • Lamineringsprosessen hos fabrikanten
  • Skader som oppstår under frakt
  • Feilmontering som skader panelene

– Solceller lages ved at en laminator smelter sammen ulike lag med tetlar, solcelle og plast. Denne plasten kan være dyr eller billig, og de som lager solceller av god kvalitet garanterer en levetid på 25-30 år. Men du skal ha godt ustyr, og ikke minst god kunnskap for å få til en god lamineringsprosess, sier Thorud.

Usynlige sprekker

Dersom lamineringsprosessen ikke er god nok kan det oppstå sprekker i skjøtene, og fukt kan trenge inn. Dersom selskapet som håndterer frakten av solcelle-modulene, ikke håndterer panelene varsomt nok, kan det oppstå bittesmå sprekker i solcellen, på fagspråket kalt "microcracs".

Sprekker kan også føre til delaminering, og på sikt overoppheting av solcellen. Dette igjen reduserer panelets effekt, og gjør at de får mindre energi ut av solstrålene. Og sist, men ikke minst, montører med for lite kompetanse og erfaring, kan gjøre stor skade.

– Hvordan byggearbeiderne håndterer modulene har mye å si. I en bransje som vokser så raskt, er det vanskelig å henge med på kunnskapsnivået. Vi har opplevd useriøse montasjeselskaper hvor installatører blant annet har forårsaket hull i hustaket, slik at det har blitt vannlekkasje, forteller Thorud.

– Bør lære av Danmark

Nylig avgått leder av Norsk solenergiforening, Åse Lekang Sørensen, påpeker at Norge ikke har har hatt den samme utviklingen som Danmark. Hun tror derfor ikke vi vil se tilsvarende problemer i Norge.

Mot slutten av 2014 var skarve 1,7 megawatt solceller koblet til strømnettet i Norge. Brorparten, hele 1,4 megawatt ble installert samme år.

– Utbyggingen i Danmark skjedde veldig raskt. Mange nye aktører og produkter kom på markedet, og ikke alle var seriøse. Mange av disse har nå forsvunnet, og det er årsaken til at det nå er spesielt fokus på 2012-installasjonene, sier Lekang Sørensen til Teknisk Ukeblad.

Likevel mener forskeren at Norge må lære av Danmark.

– Vi ønsker en rask utvikling av solenergi i Norge også, men ikke på bekostning av kvaliteten. Derfor bør vi lære av det som har skjedd i Danmark. Flere av de norske leverandørene har enten egen erfaring eller samarbeider med erfarne europeiske aktører, og det er viktig at kjøpere velger leverandører med erfaring og kunnskap, og produkter av god kvalitet, påpeker Lekang Sørensen. Hun er i dag forsker ved Sintef Byggforsk.

Dette må du passe på Vil du forsikre deg om at solcellepanelene dine holder i flere tiår, bør du kjøpe kvalitetspaneler som er sertifiserte etter internasjonale standarder.
Dette må du passe på Vil du forsikre deg om at solcellepanelene dine holder i flere tiår, bør du kjøpe kvalitetspaneler som er sertifiserte etter internasjonale standarder.

Dette må du passe på

Forskeren anbefaler forbrukere som vil anskaffe solcelle-anlegg, å innhente tilbud fra flere leverandører, slik at en kan sammenligne tilbudene.

– En bør spørre leverandørene om referanse-anlegg, garantitid og kvaliteten til produktet. Både paneler og andre komponenter bør være sertifiserte etter internasjonale standarder, sier Lekang Sørensen til Teknisk Ukeblad.

Er uhellet ute, og kjøper mistenker at solcellepanelet ikke leverer som forventet, finnes det profesjonelle metoder for å avsløre micro-cracs og teste effektiviteten til modulene. Det er imidlertid svært dyrt, og trolig lite aktuelt for privatpersoner, ifølge Michael Hvitfeldt i Danske Solcelleejere

– Det koster en bondegård. Folk betaler ikke 15.000 for å få paneler testet, sier Hvitfeldt til danske Ingeniøren.

Og det er nettopp private husholdninger som sitter igjen med svarteper i Danmark, påpeker Ivan Katic ved Teknologisk Institut overfor samme avis.

Rammer privatpersoner

– Det er nok mest private som har fått solceller av dårlig kvalitet. I større prosjekter er det ofte en rådgiver som sikrer kvaliteten, sier Katic.

Bjørn Thorud i Multiconsult forteller at det også er mulig å avsløre defekter med varmesøkende kamera. Årsaken er at solceller med sprekker blir ekstra varme.

– Man kan sende inn solcellepaneler til labforsøk ved Institutt for energiteknikk, men man kommer langt med termokamera. Det koster ikke all verden, men de som utfører testen må vite hvordan de skal tolke bildene, sier Thorud.

Panelene bør dessuten gå for full styrke, før termofilmen tas, noe som kan være vanskelig å koordinere. En annen ulempe er at solcellepaneler ofte er kronglete plassert for de som skal utføre testen.

Utvikler nye metoder

Den danske energistyrelsen mener det er et åpenbart behov for flere metoder for å hjelpe forbrukere å avsløre svakheter i dårlige solpanel. Ifølge Ingeniøren har myndighetene gitt det danske firmaet EmaZys 5,4 millioner danske kroner for å videreutvikle et produkt som avslører microcracks og aksellerert aldring ved hjelp av såkalt impedanspektroskopi.

Vi kan ikke garantere at slike feil ikke vil forekomme i Norge, men det har vært en "shake out" i modul-bransjen, som har presset ut de mest useriøse aktørene. Men useriøse aktører vil alltid forekomme, sier Thorud.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.