INDUSTRI

– Bidrar til energibalansen

PENGER: Industribedrifter som vil spare energi, kan søke om penger hos Enova. Områdeleder Marit Sandbakk har fått inn like mange prosjektsøknader hittil i år som tidligere.
PENGER: Industribedrifter som vil spare energi, kan søke om penger hos Enova. Områdeleder Marit Sandbakk har fått inn like mange prosjektsøknader hittil i år som tidligere.

Enova har merket lite til finanskrisen når det gjelder industriprosjekter foreløpig, ifølge områdeleder Marit Sandbakk.

– Noen bedrifter er litt på vent med investeringer, men vi har like mange prosjektsøknader som tidligere. Det henger sammen med at bedriftene ser at dette er tiltak de kan gjøre nå, som bidrar til resultatet på bunnlinjen, sier hun.Må hente penger

Enova kan i utgangspunktet støtte ekstrakostnader ved energieffektivisering med 20 prosent.

Men takket være krisepakken fra regjeringen er det nå muligheter for å støtte enda mer.

– Vi har en del større prosjekter som ligger og vaker og venter, men de må først hente inn kapital i et lånemarked, og den sitter ikke så løst, sier Sandbakk.

– Hvorfor er energieffektivisering i industrien viktig?

– For det første går det rett på bunnlinjen når det gjelder økonomiske resultater. Det andre er at industrien er en så stor energibruker at det bidrar til energibalansen i hele Norge når industrien reduserer.

Total energibruk i norsk industri var på 80 TWh i 2007. Til sammenligning var det norske strømforbruket på 127 TWh samme år.Positiv til energijegere

Planen er at Enova skal støtte Yara i Porsgrunn med 60 millioner kroner.

– Yaras prosjekt er på mange måter eksemplarisk. De skaper en kultur rundt energi, blant annet ved å opprette egne stillinger som energy hunters. Bare det å gi det et sånt navn styrker posisjonen. En stilling som enøk-konsulent virker kanskje ikke spesielt karrierefremmende, men med en sånn aktiv tittel og resultater som blir målt og sett av ledelsen, bilr det mer status å ta jobben, sier Sandbakk.

Les mer om Yara-prosjektet:

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.