NETTARKIV

Beskyttelse av fly i hangar

brann

Jeg har med stor interesse fulgt med i innleggene til Ragnar Wighus og Bjarne Hauge i TU.

Wighus anklager Hauge i TU nr. 17/02 for å komme med "skarpe anklager mot Sintef og mot forskere i Norge generelt"! Jeg leste ikke Hauges artikkel på denne måten, men som et motinnlegg i debatten om valg av slokkeanlegg i hangarer. Det må være tillatt å ha andre meninger, basert på egne erfaringer, enn det et forskningsresultat kommer frem til.

Men hvorfor er ikke dagens slokkeanlegg nevnt med et ord? Det er et faktum at selv Forsvaret benytter moderne HiEx-anlegg (lettskum med skumtall 1000) i sine hangarer. Dette er anlegg som har vist seg meget effektive gjennom flere generasjoner. NFPA har også standarder for denne type anlegg i hangarer og ikke bare taksprinkler med AFFF.

For meg blir det galt å komme med bastante konklusjoner selv om Sintef har fått et forskningsoppdrag. Alle typer av slokkeanlegg har sine fordeler og ulemper, og man bør vel ha litt respekt for andres syn også. Selv om disse tester tilsynelatende var vellykkede, er jeg ikke overbevist om den praktiske gjennomførelsen er mulig i dagens hangarer.

Ole Chr. Eckholdt

Fagsjef. If Sikkerhetssenter

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.