SAMFERDSEL

Ber om nye risikovurderinger før Follobanen kan åpnes

Jernbanedirektoratet ber om flere risikovurderinger fra Bane Nor. Samferdselsministeren sier det fortsatt er ubesvarte spørsmål om Follobanen.

Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) sier det fortsatt er ubesvarte spørsmål om Follobanen etter redegjørelsene.
Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) sier det fortsatt er ubesvarte spørsmål om Follobanen etter redegjørelsene. Foto: Eirik Helland Urke

– Jernbanedirektoratet mener at det vil være svært uheldig dersom Bane Nor den 23. januar beslutter gjenåpning av Follobanen 1. februar og deretter avdekker feil og mangler som gjør at gjenåpningen likevel ikke kan skje den 1. februar. Konsekvensen av dette blir et togtilbud som er dårligere enn dagens tilbud, skriver direktoratet i en redegjørelse om Follobanen

– Jernbanedirektoratet forventer at Bane Nor legger fram oppdaterte risikovurderinger før en beslutning om gjenåpning av Follobanen tas den 23. januar, heter det videre.

Prestisjeprosjektet med en prislapp på mer enn 36 milliarder kroner ble åpnet 11. desember, men måtte stenges etter få dager. Flere feil, brann eller varmgang er oppdaget i anlegget.

Den siste tiden har Bane Nor jobbet på spreng med å undersøke de tekniske feilene for å kunne gjenåpne Follobanen 1. februar.

Direktoratet understreker i sin redegjørelse at det er «et svært stramt tidsløp» fram til den planlagte gjenåpningen 1. februar.

– Ubesvarte spørsmål

Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) mener det fortsatt er ubesvarte spørsmål knyttet til stengingen av Follobanen etter Jernbanedirektoratets redegjørelse.

Nygård sier i en pressemelding at Bane Nor fortsatt må ha fokus på å finne årsaker og utbedre feil.

Samtidig mener han at det er viktig å ivareta hensynet til de reisende.

– Dersom banen mot formodning må holdes stengt lenger enn varslet, er det viktig at de reisende snarest og på en tydelig måte får vite hva slags togtilbud de får fra 1. februar, sier Nygård.

Saken oppdateres.

Les også

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.