Lenser er lagt ut i Oslofjorden ved utløpet av Alnaelva, etter at store mengder fyringsolje rant ut i elva nedenfor Galgeberg onsdag ettermiddag.
Lenser er lagt ut i Oslofjorden ved utløpet av Alnaelva, etter at store mengder fyringsolje rant ut i elva nedenfor Galgeberg onsdag ettermiddag. (Foto: Lise Åserud / NTB scanpix)

Oljeutslipp Alnaelva

50.000 liter fyringsolje rant ut i elva, Bellona anmelder Sporveien

Miljøstiftelsen Bellona anmelder Sporveien etter at det ble bekreftet fra politiet at onsdagens oljelekkasje skjedde på Sporveiens anlegg på Ryen.

Opp mot 50.000 liter fyringsolje rant onsdag ettermiddag ut i Alnaelva og videre mot fjorden i Oslo. Lekkasjen skjedde på Sporveiens anlegg i Vårveien 55 på Ryen.

Bellona-leder Frederic Hauge sier de jobber på spreng med å undersøke saken og varsler at han vil anmelde Sporveien.

– Vi er oppe i Vårveien og forsøker å komme inn, men de nekter oss. Dette er grov miljøkriminalitet og det må etterforskes. Vi blir her helt til vi har funnet ut av dette, sier Hauge til NTB.

Bellona-lederen refser Sporveien for å ha dyttet skylden over på andre. Utslippet skjedde onsdag, men først torsdag formiddag ble det kjent at det var Sporveien som hadde forårsaket utslippet.

– Hvorfor har de ikke fortalt dette før? Hva har de å skjule? De har forsøkt å skjule seg bak at det var vært en annen operatør, men nå er det helt åpenbar at det er Sporveien som må stilles til ansvar her, tordner han.

- Vi er lei oss

I forbindelse med at et innleid firma skulle tappe ned olje i noen tanker på Sporveiens T-baneanlegg, oppsto det en lekkasje som førte til at titusener av liter med fyringsolje rant ut i Alnaelva og videre ned i Oslofjorden.

Kommunikasjonssjef Cato Asperud i Sporveien sier de hadde håpet på at det skulle foregå på en ordentlig, ryddig og miljøvennlig måte og at han har forståelse for at Bellona nå anmelder Sporveien.

– Vi er veldig lei oss og dette er noe som vi skulle hatt ugjort. Det som er viktig for oss nå er å bringe klarhet i hva som har skjedd her. En politianmeldelse vil jo være med på å tydeliggjøre og synliggjøre hva som har skjedd og å se alvorlig i saken, så jeg har stor forståelse for at det kommer en politianmeldelse, sier Asperud

– Mislykket beredskap

Hauge mener Oslo kommune burde ha iverksatt tiltak så snart meldingen om utslippet kom, like før klokken 16.30 onsdag ettermiddag.

– Her har brannvesenet handlet alene, og det har vært mislykket, mener Hauge.

Hauge forteller at Bellona nå prøver å få oversikt over miljøskadene utslippet har medført og sier at de allerede har fått inn mange rapporter om død fisk.

– Dette kommer til å vare i flere dager, og jeg tror ikke folk kan bade i Sørenga på en stund, sier han.

– Manglet ikke ressurser

Informasjonssjef i Oslo brann- og redningsetat, Lars Magne Hovtun, kjenner seg ikke igjen i Hauges beskrivelser og forteller til NTB at oljevernhendelser i Oslofjorden er noe brannvesenet er godt rustet for og trener på jevnlig.

– Det var ikke slik at vi manglet ressurser i den innledende fasen, slik det beskrives i Hauges kritikk. Vi hadde et veldig godt samarbeid med flere kommunale etater for å forhindre forurensing, blant annet andre brannvesen, vann- og avløpsetaten var med oss flere steder i går, i tillegg til tett kontakt med Bymiljøetaten og Sporveien. Så det at vi sto alene er direkte feil, sier Hovtun til NTB.

Informasjonssjefen sier at det er rutine å evaluere slike hendelser og at det også er tilfelle her.

– Vi skal selvfølgelig være ydmyke nok til å evaluere hvordan vi håndterte dette og hva vi kan lære av det, sier Hovtun.

– Det er kanskje snakk om 35.000 liter med olje som vi har fått opp så langt. Oljen vil ligge på fjorden som en tynn film, også kalt blueshine, som er vanskelig å gjøre noe særlig med. Det varme været vil sørge for at det fordamper forholdsvis raskt, sier brannsjef i Jon Myroldhaug på en pressekonferanse ved utløpet av Alnaelva ved 14-tiden torsdag ettermiddag.

Anslaget fra brannsjefen står i sterkt kontrast til Sporveiens eget anslag. Tidligere på torsdag uttalte kommunikasjonssjef i Cato Asperud til NRK at det i følge deres beregninger kun var snakk om 20.000 liter totalt som hadde lekket fra anlegget.

– En forferdelig situasjon

Brannsjefen sier de kommer til å holde på med sugebiler og oppsamling av olje en stund framover, og er godt forberedt på arbeidet, også om det skulle bli regn.

Oslo kommune besluttet torsdag morgen å stenge Sørenga sjøbad og fraråder bading der. Bading frarådes også ved Hovedøya, Bleikøya og Tjuvholmen.

– Det som har skjedd er svært alvorlig, og dette er en forferdelig situasjon. Nå er det aller viktigste at vi får ryddet opp og at vi finner ut hva som har skjedd slik at vi kan sørge for at slike ting ikke skjer igjen, sier byråd Lan Marie Nguyen Berg.

 

Kommentarer (0)

Kommentarer (0)