ENERGI

Belgia skal holde kjernekraftverk åpne ti år ekstra

Belgias regjering og energiselskapet Engie har blitt enige om å drive to av landets kjernekraftverk helt til 2035.

Prosjektet er svært viktig for å sikre energiforsyningen det neste tiåret, sier Belgias statsminister om å beholde kjernekraftverk.
Prosjektet er svært viktig for å sikre energiforsyningen det neste tiåret, sier Belgias statsminister om å beholde kjernekraftverk. Foto: Virginia Mayo/AP/NTB

– Med dette kan arbeidet med å forlenge levetiden på de to nyeste kraftverkene begynne fra og med i morgen, sa statsminister Alexander De Croo mandag.

Han kaller prosjektet svært viktig for å sikre energiforsyningen det neste tiåret. Avgjørelsen om å forlenge levetiden på kraftverkene fra 2025 til 2035 ble tatt allerede i mars i fjor, men nå har man endelig fått til en avtale med Engie. Planen er å få kraftverkene i drift igjen vinteren 2026.

Samtidig er det uenigheter i Tysklands regjering om levetiden til landets kjernekraftverk. Samferdselsminister Volker Wissing, som tilhører det liberale FDP, sier man bør etablere en kommisjon for å bli enige om stengetidspunkt for kraftverkene.

– Om ikke vi vil diskutere saken politisk, bør vi tydeliggjøre det vitenskapelige, sier han til avisa Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Sosialdemokratene SPD svarer med å vise til det statsminister Olaf Scholz har uttalt.

– Debatten er avgjort. Statsministeren har gjort det klart, sa partileder Lars Klingbeil etter et møte. Han legger til at også FDP og de grønne er enige om dette.

Tyskland vedtok i fjor høst å forlenge driften til landets tre gjenværende kjernekraftverk til april i år på grunn av energikrisen som krigen i Ukraina har ført til.

Les også

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.