PRODUKSJON

Bedre Sunndalsmiljø

Norsk Hydro, Sunndlasøra Aluminiumsverk. Nye hall og elektrolyseanlegg 2002
Norsk Hydro, Sunndlasøra Aluminiumsverk. Nye hall og elektrolyseanlegg 2002 Bilde: Norsk Hydro

Norsk Hydros splitter nye anlegg på aluminiumsverket i Sunndalsøra betyr bedre miljø for de som arbeider der og for lokalmiljøet.

Naturlig ventilasjon betyr redusert støy. Fluoridutslippene vil bli noe mindre enn de er i dag, men fortsatt kan variasjoner i værforhold føre til restriksjoner på beitedyr nederst i Sunndalen. SO 2 -utslippene blir omtrent som i dag.

Fordi støvutslippene blir lavere og utslipp til luft av PAH reduseres sterkt, vil luftkvaliteten bli bedre. Lukten som Søderberg-produksjonen forårsaket vil stort sett forsvinne. Også utslipp av PAH til sjøen blir nærmest borte. Klimapåvirkningen går ned fordi fluorkarbonutslippene reduseres.

Fire nye gassrenseanlegg bygges for å ta hånd om avdamping og støving fra elektrolyseprosessen. Renseanleggene består i hovedsak av to prosesstrinn: Først et tørrensetrinn med aluminiumoksid som rensemedium. Deretter en våtvasker som bruker sjøvann. For å forsyne våtvaskerne bygges en sjøvannspumpestasjon med kapasitet på over 12.000 m 3 sjøvann pr. time inn og tilsvarende mengde ut.

Fra gassrenseanleggene er det mulig å ta ut om lag 200 GWh varme. Dette tenkes brukt som fjernvarme for lokalsamfunnet, inkludert satsing på ny næringsvirksomhet, som fiskeoppdrett. Fjernvarmeprosjektet er et samarbeid mellom Hydro Aluminium, Sunndal Energi og Sunndal kommune.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.