PRODUKSJON

Bedre sikt og bedre kontroll

Kongsberg: I fire av fem skip med dynamisk posisjonering er reguleringsutstyret levert av Kongsberg Simrad. For mange av de mindre forsyningsfartøyene har det vært trangt om plassen på brua når alle kontrollenheter og skjermer har vært satt på plass. Størrelsen har hindret god ergonomi.

Det første skipet som skal bruke den nye kontroll- og manøverenheten SMC er allerede under bygging på Aker Langsten Verft.

I skipet som bygges for rederiet Simon Møkster Shipping, skal SMC brukes av den som har ansvaret for å holde skipet på plass opp under boreriggen. Det vil si at operatøren sitter vendt mot akterdekk .

SMC er utviklet i samarbeid med brukerne. Den har fått en hesteskolignende utforming hvor alle manøverhendler og betjeningsorganer er plassert.

I stedet for tradisjonelle skjermer, brukes LCD-skjermer. Sentralt er det montert en elektrisk opererbar stol som kan beveges i to akser pluss en hel mengde med instillinger av selve stolen. Operatøren kan reise seg mens systemet kjøres. Både skjermer og pult for betjeningsorganene kan kjøres opp og ned i tillegg til at operatør stolen kan plasseres etter ønske.

- Dette letter operatørens arbeidsdag, mener informasjonssjef Hans Christian Helle.

Denne operatørsentralen kan også innføres i andre av Kongsberg-gruppens maritime virksomhetsområder, som brokontrollsystemer for større skip og hurtigbåter.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.