PRODUKSJON

Batterier er snart historie

Det tror i hvert fall de rundt 260 ingeniørene som møttes under konferansen Small Fuel Cells and Battery Technology i Washington D.C. nylig.

På konferansen ble det demonstrert prototyper på ulike løsninger og de første batterierstatterne forventes å komme på markedet allerede neste år.

Mange av konferansedeltakerne er bekymret for kraftbehovet til nye mobiltelefoner som de tror vil trekke opptil 5 watt i enkelte tilfeller. De tror hydrogen eller metanolbaserte brenselceller vil bli løsningen.

Forskerne på konferansen peker på at hydrogen tilbyr en praktisk utnyttbar energitetthet som varierer fra 1 til 23 kWh/kg, mens de beste litiumbatteriene bare klarer 0,17 til 0,3 kWh/kg. Dessverre ligger de første prototypene langt unna målet. Tidlige utgaver har demonstrert 0,08 kWh/kg.

Forskerne tror disse resultatene vil kunne forbedres kraftig og peker på en annen fordel: Disse cellene skal bare fylles med drivstoff, som en gammeldags lighter og behovet for ladere og lang ladetid forsvinner. En flaske metanol holder.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.