VANNVERK

Avslører bakterier i drikkevannet – internasjonale vannverk åpner for pilotforsøk

Fluoriserende egenskaper til aminosyren tryptofan er nøkkelen til å avsløre bakterier i drikkevann. Kombinert med maskinlæring og kunstig intelligens gir en ny sensor varsler i sanntid om drikkevannet forurenses med uønskete bakteriekulturer.

Hasse Storbakkeen og Martha Gjermo foran utstyret som kan redusere magesjau fra forurenset drikkevann. Til venstre den automatiske prøvetakeren og til høyre selve sensorenheten. Målet nå er gjøre begge to betydelig mindre og rimeligere enn prototypene.
Hasse Storbakkeen og Martha Gjermo foran utstyret som kan redusere magesjau fra forurenset drikkevann. Til venstre den automatiske prøvetakeren og til høyre selve sensorenheten. Målet nå er gjøre begge to betydelig mindre og rimeligere enn prototypene. Foto: Joachim Seehusen

Selskapet bak nyvinningen, AquaAlarm, kan glede seg over at teknologien har vakt internasjonal oppmerksomhet. Gründerne, Hasse Storbakken, Martha B. Gjermo og Hooman Armand er nå invitert inn i det amerikanske akseleratorprogrammet Newchip, med base i Silicon Valley i California. Dette gir adgang til både kapital og kompetanse som ellers ville vært vanskelig tilgjengelig.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.