NETTARKIV

Avreguleringens pris

elmarkedet

Jeg leste kommentaren til Finn Lied i TU nr. 26/02 om elmarkedets avregulering. Dette skulle politikerne hatt i bakhodet tidligere. Det er litt sent å komme på banen nå fordi avreguleringen er kommet for langt.

Men det betyr lang fra at jeg er uenig med Finn Lied. Snarer tvert om. Vi har kunnet svømme i billig kraft til nå - og er det noe som stopper munnen på opinionen, så er det billig energi enten det er kraft eller olje. Men hva ser vi inn i når det gjelder det fremtidige kraftbilde? Vil vi kunne forsette å ha billig kraft? Neppe.

Vi er kommet i den situasjon at vi deler våre kraftkilder med hele Europa og vil dermed også få europeiske priser etter hvert. Etter som forbindelseslinjene til kontinentet og England blir ferdig, er vi stand til å eksportere kraft i større mengder enn i dag. Da vil billig sommerkraft forsvinne for så å dukke opp som ekstra dyr vinterkraft fra Mellom-Europas kull- og atomkraftverk. Er det slikt vi hadde tenkt oss? Neppe. Men denne debatten får ikke fart før vi får et skikkelig tørrår eller en nedbørfattig vinter. Da er det i alle fall for sent.

Arne Kristian Knudsen

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.