INDUSTRI

Avfallskrisen er ikke løst

INGEN LØSNING: EE-avfall hoper seg opp på avfallsstasjoner i Utkant-Norge. Returselskapene mener de har gjort jobben for i år.
INGEN LØSNING: EE-avfall hoper seg opp på avfallsstasjoner i Utkant-Norge. Returselskapene mener de har gjort jobben for i år. Bilde: colourbox.com

– Situasjonen er svært alvorlig, og vi jobber for å få en snarlig løsning. Men hva denne løsningen vil bestå av er foreløpig ikke klart, sier seksjonssjef Kari Aa i Klima- og forurensingsdirektoratet (Klif) til Teknisk Ukeblad.

Nye krisemøter

I dag har interesseorganene Norsk Industri og Avfall Norge vært i hastemøte hos direktoratet.

Bakgrunnen er den tilspissede situasjonen mellom de fire returselskapene som håndterer alt av EE-avfall i Norge og miljømyndighetene.

I går innkalte Klif de fire returselskapene Ragn-Sells AS, Elretur AS, Eurovironment AS og RENAS AS til møter, men partene ble ikke enige.

Prekær

Klif mener situasjonen som har oppstått de siste to ukene, er prekær.

– Vi kan ikke tillate en situasjon som i dag, hvor vi har returselskap som sier det ikke er deres jobb å samle inn avfallet. Returselskapene skal samle inn alt avfallet, ut i fra en fordelingsnøkkel basert på medlemmenes markedsandel, sier Aa.

Også i fjor oppstod det en lignende situasjon.

Inndra godkjenning

Klif er nå i ferd med å gjennomføre revisjon av de fire returselskapene. Direktoratet har funnet til dels betydelige avvik hos enkelte.

– Situasjonen som har oppstått i forbindelse med hentestoppen er alvorlig. Retursystemet fungerer ikke etter hensikten, fordi regelverket ikke blir fulgt. Hvis vi ser at returselskapene handler i strid med regelverket, kan det bli aktuelt å inndra godkjenningen, sier Aa.

Les også:
– Alle påstår at de henter det de skal
Fullt innsamlingskaos for miljøfarlig avfall

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.