NYHETSBREV

Automatisert pakkelinje hos Mapei

Pakkelinjen reduserer bruken av manuelt arbeid og frigjør ressurser til andre steder i produksjonen. Eskene reises, teipes i topp og bunn og printes automatisk fra blekkskriver.
Pakkelinjen reduserer bruken av manuelt arbeid og frigjør ressurser til andre steder i produksjonen. Eskene reises, teipes i topp og bunn og printes automatisk fra blekkskriver.Bilde: Pall-Pack

Mapei på Sagstua i Nord-Odal er et av det italienske konsernets 18 forskningssentre i verden, og deres hovedprodusent for produkter til Norden og Baltikum. Her produseres blant annet fugemasse for byggenæringen. Fem kilos poser fylles med fugemasse og lukkes automatisk i produksjonsmaskin, før de ferdige posene transporteres videre i pakkelinjen, skriver Pal-Pack i en pressemelding.

Pakkeløsningen ble tegnet og installert av ITO høsten 2015, og består av automatisk vektkontroll med avvisning av poser som er utenfor toleranseverdiene, automatisk eskereising med teiping i topp og bunn, en sjakt/bufferlager før posene pakkes manuelt i esker, samt automatisk påføring av produktnavn og annen info fra blekkskriver. Også vikleranlegget for utgående paller er levert av ITO. Anlegget er svært kompakt, og kombinerer transportbaner med motorisert transportbånd, stigebånd og gravitasjonsbaner med naturlig fall.

Les om: Stabler i esker uten topp og bunn

Arbeidssparende og ergonomisk

Før det nye anlegget ble satt i drift, ble de samme operasjonene utført manuelt. Det var mer tidkrevende med manuell vektkontroll, manuell håndtering av poser og esker, etikettering av eskene, samt stabling av ferdige esker på pall. Nå utføres arbeidet mer effektivt, med ergonomi tilpasset operatørene. Enklere og automatisert håndtering har gitt umiddelbar gevinst for Mapei, som regner med å tjene inn anlegget på tre år. Den største besparelsen ligger i redusert ressursbruk, som er frigjort til andre prosesser i produksjonen.

Les: Robotene ut av buret

Løsningsorientert

Ved produksjon av fem kilos poser, leverer Alu-Pac-maskinen en ny pose hvert åttende sekund. Daglig produseres i størrelsesorden 500 esker med ferdige produkter gjennom pakkelinjen. Tommy Gustavsen var prosjektleder for investeringen i ny pakkeløsning, han forteller at ITO fremsto som den mest løsningsorienterte av de aktuelle leverandørene.

– Vi fant raskt ut at ITO hadde produkter og løsninger som ville dekke behovet. Når de også viste seg svært løsningsorientert med tekniske forslag og beskrivende tegninger for hele løsningen, ble det et enkelt valg. I tillegg ser vi klare fordeler ved å kommunisere med en norsk leverandør og produsent, både i implementeringsfasen og ved service og vedlikehold senere, forteller han.

Les også: RFID uten grenser

Prosjektleder Tommy Gustavsen, Mapei Pall-Pack

Omfattende leveranse

PallPack/ITOs leveranse består av følgende består av sjekkvekt og blekkskriver levert i samarbeid med ACT, der PallPack har stått for integrering med øvrig utstyr. ITO rullebane, stigebånd og u-formet gravitasjonsbane, SIAT eskereiser med automatisk teiping i bunn og topp, samt et vikleranlegg fra ITO.

ITO er Norges største leverandør av automatiske pakkemaskiner og palleteringsanlegg. Selskapet moderniserer norsk mat- og logistikkindustri, og har som målsetting å levere den beste løsningen og som raskt gir målbare resultater. Etablert i 1959 og med 45 medarbeidere totalt.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.