KRAFT

– Atomkraft før CO2-fangst

Vattenfall-sjef Gunnar Lundberg mener Tyskland gjør feil i å avvikle kjernekraften.
Vattenfall-sjef Gunnar Lundberg mener Tyskland gjør feil i å avvikle kjernekraften. Bilde: Mona Sprenger

På Vinterkonferansen 2009 i Amsterdam er Lundberg klar på at det er behov for kjernekraft hvis man skal klare å redusere CO 2-utslippene.

– Flere og flere land åpner nå opp for det. Det er i hvert fall feil av Tyskland å avvikle kjernekraften, sier Lundberg til Teknisk Ukeblad.

I sitt foredrag stilte han også spørsmålet om det er klokt å avvikle kjernekraften før man har en teknologi for CO 2-fangst på plass.

– Er det smart å gjøre investeringene før vi har en riktig teknologi? Det kan bli kostbart, samt at vi må leve med disse investeringene i mange år.

Behov for mer nett

En annen utfordring er nettet og hvordan det skal utvikles, mener Vattenfall-toppen.

– Vindkraften bygges i store konsentrasjoner på steder hvor det blåser mest og ikke finnes kunder. Kraften må fraktes til kundene, sier Lundberg.

Han fortsetter:

– Når man åpner markedet og det er en prisforskjell, kommer det til å bli mer handel. Vi har et underskudd på overføringskapasitet. Vi kan ikke bare skylde på de som har ansvaret for å bygge ut nettet. De sliter med holdninger som ”Not in my backyard”, og det kan være at vi må akseptere at det må bygges tekniske løsninger som viser seg å bli dyrere, for å nå målet om 20 prosent fornybar energi innen 2020.

Felles nordisk strategi

Lundberg etterlyser en felles nordisk nettstrategi.

– I dag er utbygningen styrt av nasjonale krefter. Spørsmålet er om vi ikke har behov for en felles nordisk strategi, sier visepresidenten, som derimot ikke ønsker seg for mye politisk innblanding i markedet.

– Er grønn el et så farlig produkt at man ikke kan tillate fri handel av det? Dette er et brudd mot frihandelsprinspippet i EU.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.