KLIMA

Askeskyen ikke farlig for luftveiene

Partiklene i vulkanasken etter utbruddet til Eyjafjallajökull var ikke skadelige for mennesker, ifølge forskningsteam.
Partiklene i vulkanasken etter utbruddet til Eyjafjallajökull var ikke skadelige for mennesker, ifølge forskningsteam. Bilde: Scanpix

Et internasjonalt forskningsteam med britiske, islandske, italienske og amerikanske forskere har undersøkt askepartiklene fra utbrukket til Eyjafjallajökull på Island tidligere i år.

Ikke skadelige

Så langt har de ikke funnet noe alarmerende. Askepartiklene hadde liten evne til å skade lunger og luftveier, mener forskerne, men de kan foreløpig ikke utelukke at de store mengdene partikler i luften kunne være skadelige likevel. Dette skal nå undersøkes videre, melder Folkehelseinstituttet på sine nettsider.

– Mengden partikler i luften over Norge var ganske liten, og når det viser seg at askepartiklene i seg selv er lite skadelige, er det liten grunn til å tro at dette skal få noen helsekonsekvenser i Norge, sier Per Schwarze, avdelingsdirektør, avdeling for Luftforurensning og støy ved Folkehelseinsituttet.

Lave nivåer

I utslippene fra vulkanutbruddet ble det hovedsaklig funnet mineralpartikler med liten evne til å skade lunger og luftveier.

I partikkelutslipp fra vulkaner kan det også forekomme kvartspartikler som kan være helseskadelige i høye nok doser. På Island fant man ikke nevneverdige menger kvartspartikler.

Også metaller fra mineralpartikler vurderes som mulig helseskadelige, men heller ikke disse nivåene var helsemessig relevante i Eyjafjallajökull-partiklene.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.