BYGGBYGG

Arkitektene flykter til det offentlige

Harald Eriksen er administrerende direktør i Arkitektbedriftene.
Harald Eriksen er administrerende direktør i Arkitektbedriftene.Bilde: Mona Strande

Vanligvis får Sagene bydel inn mellom 20 og 30 søkere på sine stillinger.

Når de nylig lyste ut en ledig stilling som bydelsplanlegger, mottok de 51 søknader.

Tryggere jobb

– En del av dem var arkitekter, men mange søkere hadde også utdanning på masternivå innen fysisk planlegging, landskapsarkitektur og samfunnsgeografi. Det spesielle med arkitektsøkerne var at de fleste av dem skrev i sine søknader at de ser etter ny jobb på grunn av endringer i markedet eller arbeidsforholdet, sier kultur- og nærmiljøsjef Morten Nordlie i Sagene bydel i Oslo.

Flere har påpekt at de har jobbet med prosjekter som har blitt satt på vent eller stoppet, og et større antall søkere enn tidligere har lang erfaring utover utdanningen.

– I tillegg har vi sett noe vi ikke har sett så mye til tidligere: Flere søkere har hatt enkeltmannsforetak. De leter nok etter noe tryggere med fast lønn, sier Nordlie.

Les også:

Mange sivilarkitekter

Byplankontoret i Trondheim merket allerede den økte interessen i november. På én stilling som landskapsarkitekt / sivilarkitekt fikk de over 30 søkere.

– Vi har aldri hatt rekrutteringsproblemer, men det pleier ikke være så mange søkere. Tidligere har de også hatt mer blandet akademisk utdanning, men nå var nesten alle søkerne sivilarkitekter, sier byplansjef Ann-Margrit Harkjerr i Trondheim kommune.

Hun sier at det er tydelig at flere søker fordi de trenger ny jobb.

– Vi merker det spesielt på at mange kan begynne nesten umiddelbart, og at vi slipper å vente til oppsigelsesperioden er ute, sier Harkjerr.

I Trondheim har byplankontoret også fått telefoner fra folk som lurer på om de har ledige stillinger nå etter nyttår. Ifølge Harkjerr er det uvanlig at folk ringer og spør om noe annet enn sommerjobber.

– Rekrutter nå

Administrerende direktør i Arkitektbedriftene, Harald Eriksen (bildet), tror det fortsatt vil komme flere permitteringer. Han er ikke overrasket over

at kommunene opplever økte søkermasser:

– Mange av dem som har mistet jobben etter den høye stillingstoppen i april, vil søke seg tilbake til offentlig virksomhet. Jeg tror den trenden vil forsterkes ytterligere, og at kommunene dermed får tak i kvalifisert arbeidskraft, sier Eriksen, og oppfordrer alle kommuner til å gjøre som Oslo og Trondheim:

– Jeg håper virkelig alle kommuner går ut og rekrutterer nå. Byggesaksbehandlingen vil bli en propp i framdriften når det begynner å rase inn med byggesøknader igjen. Stopper byggesaksbehandlingen er vi like langt.

Det er imidlertid ikke alle som sliter:

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.