KARRIERE

Arbeidsinnvandring får unge til å sky byggfag

Det viser studie.

Norsk ungdom tror det er mindre vits i å ta byggfagsutdanning ettersom arbeidsinnvandrere i stor grad tar jobbene.
Norsk ungdom tror det er mindre vits i å ta byggfagsutdanning ettersom arbeidsinnvandrere i stor grad tar jobbene. Bilde: Colourbox
14. okt. 2013 - 08:24

I takt med at polakker og andre østeuropeere har strømmet inn i norsk byggenæring, ønsker stadig færre norske ungdommer å lære seg bygg- og anleggsfag, viser studien fra Institutt for samfunnsforskning, skriver fagbladet Magasinet.

– Fra 1995 til 2008 har arbeidsinnvandringen redusert andelen som velger byggfag med 21 prosent. Det er en betydelig effekt, sier seniorforsker Marianne Røed til Klassekampen.

Tydelige funn

Røed og kollegene Idunn Brekke og Pål Schøne har sett på hvor mange som søker seg til byggfagsutdanning etter ungdomsskolen, hvor mange som fullfører de to årene med skoleundervisning, og hvor mange som får lærlingplass.

Etter at de også har sammenlignet fylker med ulik andel arbeidsinnvandring, og sett om det er forskjeller, er funnene tydelige.

Mindre vits

– Alle de tre trinnene i utdanningsløpet – søking, frafall og lærlingplass – påvirkes av hvor mange arbeidsinnvandrere det er i arbeidsmarkedet der de er, sier Røed.

Forskernes hypotese er at ungdom opplever at det er mindre vits å ta byggfagsutdanning, siden det er så stor konkurranse om jobbene i bransjen.

Les også:

Rekordmange stillinger ledig innen bygg og anlegg

«Alle» ingeniørstudentene er sikre på å få jobb

– Ingeniører egner seg ikke som konsulenter  

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.