KRAFT

Anstrengt kraftsituasjon i Sør-Norge

KREVENDE: - En vedvarende kulde og et høyt forbruk framover vil gjøre kraftsituasjonen enda mer utfordrende enn vi ser i dag, mener konserndirektør Øivind Rue i Statnett.
KREVENDE: - En vedvarende kulde og et høyt forbruk framover vil gjøre kraftsituasjonen enda mer utfordrende enn vi ser i dag, mener konserndirektør Øivind Rue i Statnett. Bilde: Mona Sprenger
Mona Sprenger
16. mars 2011 - 14:33

Statnett nå sin vurdering av kraftsituasjonen i hele Sør-Norge fra ”stram” til ”anstrengt”, og Nord-Norge fra ”normal” til ”stram” Midt-Norge vurderes fortsatt til å ha en stram kraftsituasjon.

Les også: Vil ikke utrede magasinsituasjonen

Historisk lavt

– Magasinene er tappet ned til et historisk lavt nivå, til tross for høy import av strøm fra våre naboland hittil i vinter. Siste måling viste en gjennomsnittlig magasinfylling på 22,8 prosent – 22,5 prosentpoeng lavere enn normalt, sier konserndirektør Øivind Rue i Statnett.

Nedgangen i fyllingsgraden til de norske vannmagasinene var 2,0 prosentenheter i løpet av uke 10, ifølge NVE. Underskuddet på den hydrologiske balansen i Norden er ca. 36 TWh.

Les også: Frykter lang kuldeperiode

Lite tilsig

I tillegg er prognosene for tilsiget til magasinene lavere enn normalt.

– Tilsigskurven skulle på denne tiden av året gått oppover, men det gjør den ikke. Vi har hatt en kald og relativt nedbørsfattig vinter. Det påvirker både forbruket og tilsiget, sier Rue.

Les også: Stor respons på strømsparingskampanje

Avhengig av import

I januar ble det satt rekord i import i løpet av en måned med en netto import på 2,3 milliarder kilowattimer (TWh). Siden 1. november 2010 er det netto importert 6,3 TWh fram til i dag.

– Importen har vært tilfredsstillende. Fremover er det viktig at importen holdes oppe inn mot det norske og nordiske kraftmarkedet.

Les også: – Oppmuntres til å bunnskrape kraftmagasinene

Ny usikkerhet

– Tyskland bestemte seg i går for å stenge ned flere kjernekraftverk og markedet reagerte umiddelbart med å sende kraftprisen opp. Hvilke konsekvenser kan det få for norsk import?

– Det bringer inn en ny usikkerhet. Vi vet ikke hvordan det vil påvirke situasjonen ennå. Det er helt åpenbart at det er et negativt signal i en sårbar situasjon i Norden. Ifølge den informasjonen vi har fått dreier det seg om ca. 4000 MW.

Les også: – Tomme magasiner en fallitterklæring

Avhenger av været

Rue understreker at vi vil være helt avhengig av været framover:

– En vedvarende kulde og et høyt forbruk framover vil gjøre kraftsituasjonen enda mer utfordrende enn vi ser i dag. Det er ikke gitt at all snøen smelter i uke 17, det kan bli uke 19 eller 20. Det blir krevende, hvis snøsmeltingen kommer sent i gang.

Les også: Mindre vann i kraftmagasiner

Forbereder reservekraftverk

Statnett forbereder nå iverksetting av ekstraordinære tiltak for å kunne håndtere kraftsystemet om utviklingen fortsetter. Aktørene i kraftmarkedet blir innkalt til møte neste uke for orientering om situasjonen.

– Statnett har fått innvilget søknad om å bruke reservekraftanleggene ved en vanskelig situasjon.

– Hva innebærer det?

– Vi skal ikke starte de. Vi skal gjøre de nødvendige forberedelser for å kunne starte de denne situasjonen. Vi vil sikre oss at de fungerer. Forbruk til industri skal ut før de settes i gang.

Les også: – Tømmer vannmagasinene

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.