IT

Anker russisk giganterstatning

PÅ TYNN TUNDRA: Jon Fredrik Baksaas og Telenor nekter å godta giganterstatningen selskapet er påført i en sibirsk domstol.
PÅ TYNN TUNDRA: Jon Fredrik Baksaas og Telenor nekter å godta giganterstatningen selskapet er påført i en sibirsk domstol. Bilde: Falch, Knut

I en pressemelding i dag opplyser Telenor at selskapet har anket den snaue to uker gamle erstatningsdommen i Omsk i Sibir.

Les også: Brustad vil slåss for Telenor

Ifølge dommen skal Telenor betale ikke mindre enn 1,7 milliarder amerikanske dollar, drøye 12,2 milliarder norske kroner.

Gigantkravet har sin bakgrunn i at Telenor skal ha påført VimpelCom tap ved å forsinke selskapets oppkjøp av det ukrainske mobilselskapet Ukranian Radio Systems (URS), ifølge Telenor et gjennomgående tapsbringende selskap.

Milliardsmell for TelenorSlipper ikke unna Sibir

Telenors anke vil bli behandlet av en domstol i Tyumen i Vest-Sibir. Telenor har flere ganger hevdet at søksmålet er et urettmessig forsøk på å frarøve Telenors investeringer i Russland.

Klageren er formelt sett Farimex Products, et selskap registrert på De britiske jomfruøyene, og som ifølge Telenor hevder å eie 0,002 prosent av VimpelComs aksjer i form av ADR (American Depositary Receipts).

– Beslutningen retten i Omsk har gjort har alvorlige substansielle og prosedyremessige feil, og vi kommer ikke til å betale noen erstatning basert på denne dommen, sier Jan Edvard Thygesen, konserndirektør og leder for Telenors virksomheter i sentral- og Øst-Europa.

Vil bruke alle midler

Dommen er i strid med russisk lov og må reverseres, mener Thygesen.

– Vi er trygge på vår posisjon og på at høyere russiske rettsinstanser vil se de grove lovbruddene dommen innebærer og hvilken risiko det innebærer å la slike alvorlige presedenser få stå. Vi vil ta alle tilgjengelige midler i bruk for å hindre Alfa eller Farimex i å stjele våre VimpelCom-aksjer og underminere utenlandske investeringer i Russland basert på denne ulovlige beslutningen, sier han.

Brustad vil slåss for Telenor

– Lakmustest

Telenors russiske advokat går høyt på banen og mener vil det endelige utfallet være en lakmustest på det russiske rettssystemet for resten av verden.

– For meg vil det være ufattelig om denne presedensen får stå gjennom behandling i høyere rettsinstanser. Den russiske stat har offentlig forpliktet seg til en antikorrupsjonsagenda. Denne saken vil bli en lakmustest å vise verden, sier Dimitry Afanasiev, partner i det russiske advokatfirmaet Egorov, Puginsky, Afanasiev & Partners.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.